Mesto Monopoli / Apulia / Italija / ideja za izlet / video

Mesto Monopoli leži ob Jadranskem morju v regiji Apulia, oddaljen od Barija približno 40 kilometrov. To je nekje 1100 kilometrov od Ljubljane. Mesto ima manj kot 50.000 prebivalcev in je sestavljeno iz starega mesta in novega predela.

Staro mesto je zanimivo in prepoznavno po fotografijah plaže, kjer je na sliki v ozadju cerkev. No, to pa je tudi skoraj vse, kar je zanimivega. Vsaj takšen občutek sem dobil, ko sem šel zjutraj na tek po starem mestnem jedru. Ulica je podobna ulici, veliko pasjih iztrebkov je na tleh, predvsem pa so jutra v Italiji nekaj najlepšega – ni še ljudi, samo starejši ljudje se sprehajajo naokoli in vse je spokojno.

Zvečer mesto oživi. Predvsem ulice, kjer poteka promet precej zakomplicirano – namreč vsaka druga ulica je enosmerna, s tem, da nihče ne upošteva pravil in znakov. Se pač zmeniš s tem, da malce dvigneš roko, pohupaš, predvsem pa paziš, da ne podreš kakšnega motorista.

Okoli 20. ure v mestu Monopoli zavlada prometni kaos – ja, dobesedno vse stoji, ker si vsak po svoje vzame pravila. Sprehod po starem mestu, ki na moje presenečenje nima veliko lokalov, je manj prijeten kot je zjutraj. Predvsem pa je zelo veliko mladine, ki tako ali drugače uživa.

Današnji jutranji tek je bil kar naporen – izogibanje vsem bruhcem, kot posledica naporne noči.

Poleti mora biti Monopoli povsem preveč turistično oblegan kraj. Že tako me je arhitektura spominjala na Tunizijo, ali pa celo notranjost Turčije, poleti pa priznam, si ne predstavljam kako mora biti to. No, definitivno me ne bo Monopoli videl poleti. Mi je pa všeč, da sem ga odkril sedaj, ko je še vseeno precej miren in spokojen …