Trulli in mestece Alberobello / ideja za izlet / UNESCO seznam svetovne dediščine

Trulli je vrsta tradicionalnih hiš. Alberobello pa je mestece, ki leži na poti med Monopolijem in Matero. Mesto, kot še neskončno drugih v Italiji, le da je to še posebej drugačno, predvsem pa ga loči od ostalih njegova arhitektura. Pa tudi gradnja ograj.

Ko se voziš po pokrajini in opazuješ hiške, potem se ti na trenutek zazdi, da si prišel v pravljično deželo. Deželo, kjer so stvari malce drugačne. Trulli hiše so me na prvi pogled spomnile na kažune v Istri.

Njihove tradicionalne hiše so namreč grajene iz kamenja. Zloženi v okroglo hišo s tuljavasto streho (a sem to pravilno napisal?). Hiše so bele, strehe pa v barvi kamenja. In takšnih streh in takšnih hiš je v okolici kraja Alberobello neskončno veliko.

Zakaj trulli (trullo) hiše? Zaradi davkov. Lastnik hiše je moral plačati davek. Ker pa so trulli hiše zgrajene iz kamenja, so jo lahko čez noč podrli – namreč, če je prišel pobiralec davkov, si potegnil iz hiše pravi kamen in hiša se je sesula sama vase.

Sedaj je trulli postal biznis, ki privablja turiste. Neskončno turistov, ki pridejo tja in si ogledujejo – trulli cerkev, trulli hotel, trulli sobe, trulli gostilne, trulli trgovine … Izkoristili so svojo prepoznavnost in jo sedaj odlično tržijo.

Naročite se na moj YouTube kanal – https://www.youtube.com/ronikordis