Koga voliti / 500€ božičnice, 3000€ za rojstvo otroka / #volitve2018

Bližajo se volitve. Stranke in poslanci so prisotni povsod – zgodba se ponovi vsake štiri leta. Ko dobijo svoje glasove potihnejo in izginejo nazaj v svoje okvire, ker ne potrebujejo več glasu volivcev. Da tega, da pozabijo na vse dane obljube, niti ne pišem in nepotrebnem ne izgubljam besed. Volivci smo pač kolateralna škoda, ki pade na limanice vsake štiri leta – ponavadi zgolj in samo mesec dni pred volitvami.

Letošnje volitve bodo zanimive. 25 strank je vložilo kandidatne liste. Nekatere med njimi niso razumele kvot, ki so jasno zapisane v 43. členu ZVDZ in se sedaj “kurčijo” in grozijo zopet s pritožbami. Žalostno bi bilo, če bi takšne stranke dejansko prišle v parlament, ko pa ne znajo niti kandidatne liste pravilno vložiti, ker ne razumejo kaj pomenijo kvote.

Druga stvar, ki jo sedaj vse bolj opažam so dejansko neumne in nore obljube, ki jih obljubljajo določene politične stranke. Stranka SDS obljublja 500€ božičnice za upokojence z nizko pokojnino. Ideja je odlična in z veseljem bi jo podprl. Mogoče bi raje dvignil znesek na 5000€ in takšno božičnico dal vsakemu državljanu Slovenije. Saj lahko, kajne? Itak bomo to vsi davkoplačevalci plačali, kar sedaj obljubljajo na desnici.

No, še bolj bizarne ideje imajo v Združeni desnici, stranki, ki ne razume kvot. 3000€ za rojstvo otroka, za drugega in vsakega naslednjega pa še 1000 evrov več. 3000€, do dopolnjenega 29 leta mame, bi namenili pomoči vsaki mladi družini za reševanje stanovanjskega problema. Kako briljantne ideje. Mogoče bi lahko kar vsakemu državljanu Slovenije (zanalašč tako napisano) podarili hišo ob morju, stanovanje v Ljubljani in mogoče še kak vikend v hribih? Kaj menite, bi bila to dobra ideja. Mogoče bi bilo celo smiselno narediti preračun koliko takšne ideje stanejo v resnici in kdo bi bil tako neumen, da bi se odločil, da bo delal, če pa lahko ženska postane zgolj mati. Verjetno je to v bistvu njihov “masterplan”, kajne?

Glede na to, da mi je bilo že velikokrat očitano, da “delam za Marjana Šarca”, ker sem ga podpiral v predsedniški bitki proti Borutu Pahorju. No, niti takrat, niti sedaj to ne drži. Še daleč od tega. Nekateri, ki bi radi prišli v parlament in nimajo nič bolj pametnega za pisati, snujejo takšne in drugačne zarote. Še več, poskušajo preko svojih kanalov medijsko umoriti vsakogar, ki ni za njih in je proti njim.

Kaj mi torej preostane? Bore malo. Pa še to, kar preostane je že parkrat deja vu vse skupaj. Trenutna oblast ni znala speljati reform zdravstva in predsednik Miro Cerar je stal ob boku ministrice. To mu zamerim. In tudi to, da sploh nisem vedel kdo so ministri trenutne vlade, me ne prepriča, da bi njim dal glas.

Po drugi strani pa imamo desnico, ki je že začela svojo ofenzivo in za to uporablja “zlajnano retoriko”. Migranti, strah, panika … Kako pričakovano in kako spet deja vu. Ne, niti pod razno. Moje srce je na levi strani in tam bo tudi ostalo – ne glede na vse.

SD? Desus? Zmago Jelinčič? Stari obrazi, pa vendar me nihče ne navduši. Dejansko sem pričakoval, da bomo dobili v Sloveniji normalno politično stranko, v kateri bodo kandidirali strokovnjaki, ki bodo imeli v mislih prihodnost in ki bodo imeli tudi predvolilni program narejen tako, da bo jasno zapisano kaj dobimo, če damo glas za njih.

Ti programi, ki sem jih sedaj videl, so kot osnutki mojih “brainstormingov”, ki potem ostanejo na nekem papirju in čakajo, da se ideja razširi. Na žalost se nikoli ne udejanijo, ampak ostanejo zgolj samo ideje – približno tako, kot je z njihovimi programi in obljubami.

Koga torej voliti letos? “Jebeno” težka odločitev. Pojma nimam. Niti včerajšnje soočenje me ni navdalo s kančkom optimizma, da bi lahko izbral stranko, ki me je prepričala. V bistvu, če sem iskren – ko je v studiju 25 strank, potem je nesmiselno pričakovati karkoli konstruktivnega. Ampak takšna so pravila in potrebno jim je zadostiti. Ljudje bomo pa verjetno po vsakem soočenju zgolj še bolj razdvojeni komu dati glas. Edino tisti na desnici, ki vedo, koga morajo voliti, bodo imeli precej lažje delo.

  1. Jest bi pa mel tale sticker, kje si to fotkal? Če vpišem link, ki je gor, se pojavi neka stran za vaporizerje…

Komentarji so zaprti.