Predvolilni čas ni samo čas obljub o tem, kako se nam bosta cedila med in mleko. Je tudi čas izjav, ki razburkajo javnost, predvsem pa je čas, ko več ne veš ali gre v bistvu za dodatno pozornost, ki jo dobiš s provokacijo ali pa za zgolj nepremišljeno izbrane besede. Tudi Matej Tonin je razburkal javnost s svojo izjavo o splavu.

Izjava je bila dana v intervjuju za Večer. In je razburkala javnost. Pa vendar, povedal je zgolj svoje mnenje. Po drugi strani pa je dregnil v temo o kateri očitno nima pojma. Kar mu je tudi razložila novinarka, pa vendar se je on skliceval na zavod Živim:

  • Ne gre za vaše srce. Bi to ustavno pravico omogočili prebivalkam in prebivalcem Slovenije znotraj osnovne zdravstvene košarice? “Ali naj se splav financira iz javnega denarja? Nisem za to, da se splav z zakonom prepove, ker to nič ne reši.”
  • Splav ni prepovedan skoraj nikjer. “Sem pa zelo za to, da se oteži pot do splava in da to ni rutinski poseg, ko prideš in greš, ampak da sta vsaj dve stopnji.”
  • Ti že obstajata. Obisk osebnega ginekologa, pogovor s socialno delavko, obisk ginekološke klinike … “Vi imate druge informacije. Srečal sem se z zavodom Živim, kjer trdijo, da če bi bil postopek otežen ali stvar večkratnega premisleka, se morda mnoge ženske ne bi odločile, kot so se. Splav bi otežil in ne bi ga financiral iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja.”

Ker mu je nekdo iz nekega zavoda nekaj rekel, on temu verjame. Namesto, da bi pridobil informacije o dejanskem postopku se je odločil, da bo verjel nekomu, ki ima pa očitno povsem drugačen pogled na vse skupaj.

Razumel bi, če bi se to zgodilo nekemu novincu na političnem parketu. Ko pa to zgodi predsedniku stranke, ki jo je prevzel pred časom, pa se lahko zgolj poigravam z mislijo, da se je odločil za to, ker mu predvolilne ankete kažejo slabo in bo s tem dobil medijsko pozornost, predvsem pa bo pritegnil določen desni krog, ki še ni bil opredeljen.

Če gre za to potezo – dobro odigrano, po drugi strani pa si je pridobil precej besa in gneva levice in se ustrelil v koleno. Dejstvo je, da je določen del programa NSi dober in marsikdo na levici je iskal alternativo, ampak na srečo so maske padle dovolj kmalu.