Luknje v zakonih so zato, da se kršijo. Pregovor, ki obstaja že nekdaj in ki se ga nekateri zelo dobro držijo. Če imaš vizijo, potem se je treba nanjo pripraviti. In stranka SDS je na tem področju vrhunska – priznam, kapo dol, kako oni obvladajo vse te mahinacije in kako jim nihče in nič ne more priti do živega.

V bistvu bi se lahko tudi druge politične stranke učile od njih – kako prestrašiti volivce, kako v javnost plasirati #fakenews, kako pridobiti tuj kapital, predvsem pa, kako se dela politična propaganda. Sicer je letošnja akcija malce preveč podobna Trumpovi, vendar vseeno jih je povsod dovolj in povsod pikirajo na eno stvar – strah. Tisto rečjo, za katero so nas kot otroke prepričevali, da je votla in okoli je ni.

Pa vendar, kljub temu, da kapo dol za premišljeno delovanje, se mi zdi takšno početje zelo napačno. Državljanom Slovenije namreč pokažete kako je treba delovati v Sloveniji. Slovenci, še posebej vaši sledilci, bodo to vzeli za “zveličan” način poslovanja in potem bo nastal problem. Oni niso tako iznajdljivi in nimajo neskončno opravičil za svoja dejanja, kot jih imate vi. Sposojanje denarja iz držav bivše Jugoslavije. Financiranje lastnih medijev s pomočjo madžarskega kapitala. Plačevanje računov z gotovino.

Ampak nazaj k osnovnemu problemu, ki pa v končni fazi ni tako zabaven za vsakogar, ki razmišlja s svojo glavo. V filmih je vedno veljajo, da če si denar sposodiš, ga moraš tudi vrniti. Na takšen, ali drugačen način. Mafija je to zelo dobro obvladala.

No, pa vseeno. V Sloveniji imamo Zakon o političnih strankah (ZPolS), ki ga verjetno zelo dobro poznate ima v 21. členu definirano tudi financiranje strank:

  • Prepovedano je pridobivanje sredstev stranke iz prispevkov tujih pravnih in fizičnih oseb ter tujih samostojnih podjetnikov posameznikov in posameznikov, ki samostojno opravljajo dejavnost, iz prihodkov od premoženja stranke iz tujine oziroma vsakršno drugo pridobivanje sredstev za stranko iz tujine.

Khm. Kredit z bosansko državljanko. Kredit od podjetja Nova obzorja v vrednosti 60.000 evrov.

  • Stranke lahko pridobivajo posojila samo pri bankah in posojilnicah, pod enakimi pogoji kot druge pravne osebe. Posojilo lahko stranka pridobi tudi pri fizični osebi, pod pogojem, da je posojilna pogodba sklenjena v pisni obliki. V posojilni pogodbi morajo biti poleg imena, priimka, podatka o višini, obrestni meri in odplačilni dobi posojila zaradi zagotavljanja zakonitosti finančnega poslovanja stranke po tem zakonu navedeni tudi podatki o datumu rojstva in naslovu fizične osebe. Višina posojila posamične fizične osebe ne sme presegati desetkratnika povprečne bruto mesečne plače letno. Dana posojila se ne štejejo za financiranje strank po tem zakonu.

In stranki se ne zgodi nič. Kot sem že omenil, oni znajo. Tudi to, da imajo svoje medije, ki jim služijo pri njihovi propagandi in jih financirajo Madžari, ni zanemarljiv dosežek. Ampak račune bo potrebno enkrat plačati. Kaj se bo zgodilo takrat … In kaj bomo Slovenci morali dati za to?