V Jugoslaviji smo se bali zunanjega sovražnika / v Sloveniji se bojimo migrantov

Nekateri politiki so se v Jugoslaviji naučili marsikaj. V bistvu so jih komunisti naučili vsega, kar jim še sedaj pride prav. In letošnja predvolilna kampanja bazira ravno na strahu, ker samo prestrašen narod je ubogljiv narod. Če so nas v času Jugoslavije strašili z zunanjim sovražnikom in smo posledično imeli eno najboljših armad na svet in tudi znesek denarja, ki smo ga namenjali za to je bil enormen, pa imamo sedaj podobno situacijo.

Kar se Janezek nauči, to Janezek velja. Kljub temu, da gre za “pregovor”, pa zelo močno drži. Ko je celotna #fakenews predvolilna kampanja zasnovana na strahu, potem ni težko ugotoviti od kje so njeni ideologi vlekli ideje. No, ne gre za zunanjega sovražnika, ampak gre za migrante. Ti nas ogrožajo. Ti prihajajo v Slovenijo – po nekaterih podatkih par milijonov, po drugih podatkih malce manj. Da to ne drži in da gre za #fakenews, sploh ni pomembno. Pomembno je, da se ljudi prestraši. Če dovolj dolgo ponavljaš laž, potem ta postane resnica.

In “resnica” o migrantih, če za to uporabiš “sponzorirane” objave na facebooku z množico strani, ki jih kreiraš par mesecev pred volitvami, je točno tista tema, ki določenim ljudem pomeni veliko. Strah pred izumrtjem. Strah pred posiljevalci. Strah pred strahom, ki jim ga je uspelo kreirati je odličen motivator, da se odločijo za stranko, ki jih bo rešila pred migranti. Ki jih bo rešila pred posiljevalci in teroristi, ki so na poti v Slovenijo. Ker vsi migranti si želijo priti v Slovenijo.

Mogoče imamo celo srečo, da niso taisti predlagali, da zapremo vse meje, da ne bodo turisti iz različnih držav sveta ogrožali Slovenije, Slovenk in Slovencev. Kajti če bi predvolilna kampanja trajala še par mesecev, bi nas verjetno postalo strah vsakega človeka, ki ne bi bil klen Slovenec. Ker z množično hipnozo lahko narediš marsikaj – tudi to, da prestrašiš doberšen del naroda, ki mu potem obljubiš “cukrčke”.

In vsak človek v Sloveniji ima pravico, da živi v strahu. Če mu je to všeč, naj uživa in naj verjame #fakenews propagandi. Naj verjame, da je vse res, kar stranka in njeni medijski sateliti napišejo in objavijo. In naj verjamejo, da migranti niso ljudje, ampak so vse tisto, kar so jim “pričarali” pravljičarji z namenom, da jim bodo oni ponudili rešitev.

Si res želimo živeti v državi, kjer bo nad nami vseskozi prisoten strah pred nečim? Danes migranti, jutri nekaj drugega …