Še pomnite tovariši? Obrazi Ljubljane 7 Še pomnite tovariši? Obrazi Ljubljane 7

The greatest trick … SDSovce občudujem zaradi njihove predvolilne kampanje

Kar je potrebno pohvaliti, je potrebno pohvaliti. Ker se danes začenja predvolilni molk in ker ne bo več takšnih in drugačnih soočenj, lahko zapišem par misli o letošnji predvolilni kampanji. V bistvu lahko čestitam SDSovcem za briljantno kopiranje vseh mogočih in nemogočih kampanj iz tujine, ki smo jih bili priča v zadnjih nekaj letih. Očitno ta recepet deluje.

Predvolilna kampanja je bila prazna. Pričakovano prazna. Nihče, razen SDS, se ni drznil narediti ničesar drugačnega. SDSovci pa so v to kampanjo šli načrtno in z zelo prebrisanim načrtom. Glede na to, da so bili v opoziciji v tem mandatu so imeli dovolj časa za njihov “masterplan”, ki jim, vsaj po projekcijah predvolilnih anket, kaže zelo dobro.

Vse ostale stranke so bile medle, predvsem pa precej prozorne. No, mogoče SD in njihovi predvolilni “flyerji” na straniščih so bili še edino, kar je bilo malce izven okvira – pa še nad tem so se ljudje zgražali – pozabijo pa povedati, da tudi zgražanje šteje v teh časih.

Ja, politična kampanja ni poceni zadeva. Predvsem pa ti ni ad hoc stvar, ki se naredi iz danes na jutri. Danes je v bistvu potrebno začeti razmišljati o volitvah čez 4 leta in danes je treba začeti planirati aktivnosti. SDS je točno to razumela in začela predvolilno kampanjo že pred letom in pol.

Madžarski denar, lastni mediji, agitacija vojščakov, targetiranje oglasov, pol leta prej billboardi po Sloveniji … Vse to stane in vse to je treba plačati. Od kje denar? Naj se s tem ukvarjajo brezzobi tiger. Ja, SDS se je lotila teh volitev tako, kot se zagre. Primeri iz tujine so jim prišli zelo prav in kocke so se jim začele sestavljati. Glede na to, da imajo zvesto volivno telo, jim ni bilo težko aktivirati njih in z njihovo pomočjo pridobivati mesta na anketah.

Ko sem že pred pol leta opazoval njihovo taktiko, sem se zavedal, da se gre za njih tole zares. Toliko let v opoziciji, da je potrebno narediti vse, da se pride do cilja – zmage na volitvah. To vključuje že prej omenjene stvari, predvsem pa vključuje najmočnejši faktor, ki jim je prišel pri njihovi agitaciji prav – migrante in strah pred “neznanimi”. Ko so to dodali v svojo sicer precej prazno kampanjo mi je postalo jasno, da točno vedo kaj želijo. In stvari so se jim poklopile. V bistvu, če ne bi bilo SDSovcev se verjetno nihče ne bi ukvarjal z migranti – ampak glede na količino denarja (ne svojega), ki so ga vrgli v izdelavo videospotov, ki so jih objavljali na facebook straneh, ki so jih kreirali par mesecev pred volitvami, glede na število novic na njihovih lokalnih medijih in na Nova24 in Škandal24, pa so migranti postali problem No.1 v Sloveniji.

Z drugimi besedami – SDS je uzurpirala predvolilna soočenja z migranti. Pričakovano? Seveda. Zame nič presenetljivega, sem pa precej presenečen, da je narod nasedel. Očitno je v Sloveniji drugačnost še vedno tabu in vsega, kar je drugačno od nas samih se je potrebno bati in sovražiti. Da tega, da je SDS aktivirala svoje vojščake niti ne omenjam. Ko sem gledal jajčka na tviterju, ki so se vsak dan valila in bila desno proaktivan, je bilo jasno, da je vrag vzel šalo. Ampak tako se dela in tako se vodi ustroj, če želiš zmago na volitvah.

Seveda pa ni šlo brez Janeza Janše, ki se je “povsem spremenil” in dajal vtis umirjene osebe, do včerajšnjega soočenja na Radiu Prvi, ko je zapustil soočenje … Takrat je očitno prišla na dan njegova nrav in se ni mogel več zadrževati. Tudi to je bilo deloma pričakovano – you can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time. 

Če bi kampanja trajala še kakšna dva tedna, bi se stvari precej radikalno spremenile. Na žalost so bila soočenja namenjena zgolj populizmu. Škoda, ker bi pričakoval vseeno več konstruktivne debate, ampak v razredu “piflarjev”, kjer je vsak najbolj pameten je težko najti skupni jezik, ali pa odgovoriti na vprašanje, ki je bilo zastavljeno. Ker v bistvu gre v politiki zgolj in samo za manipulacijo.

Jutri so volitve. Zmagala bo SDS. Pahor bo mandat ponudil Janši. Janša ne bo mogel sestaviti vlade …

  1. Deliti hočeš nekaj tako ‘dobrega’? Ma nemoj. Vsak normalen bi to zadržal zase. Seveda ko bi bilo normalno, ampak ponzi shema ne more biti nekaj normalnega..

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja