Petek. V Ljubljani na cestah tradicionalna gužva in zastoji. Poleg vsega so bile zaradi maratona Franja zaprte ceste okoli BTCja. Pa vendar, tokrat ne bom pizdil nad zastoji in gužvo in vsem ostalim, ampak bom pohvalil policijo, ki je s svojimi policisti skrbela, da so bile ceste okoli BTCja prevozne in pretočne.

Ljubljanski maraton in maraton Franja sta dva dogodka, ki povzročita pizdenje udeležencev v prometu. Ravno tiste dni bi vsi radi nekam šli, pa vendar zaradi dveh športnih prireditev le to ni mogoče. Približno takšni so odzivi ljudi, ki jih berem po spletu in ki jih moti to, da se Ljubljana dvakrat letno prelevi v praznik športa. Seveda ljudi ne moti zgolj to, da so ceste zaprte in posledično je oviran promet – najdejo se tudi precej bolj bizarni vzroki, ki jih sam malce težje razumem. Da ne bo pomote – sam zelo veliko pizdim, predvsem pa sem kritičen do svega mogočega.

Datum maratona Franje je znan že precej časa vnaprej. Tudi to, da bo prišlo do zapor cest v okolici BTCja je znano in komunicirano že dolgo časa pred dogodkom, ki privabi športnike in rekreativce iz cele Slovenije in okolice. Pa vendar ljude nergajo nad to prireditvijo.

Sam sem bil v petek popoldne v BTCju. Petek je že tako problematičen, ker Slovenci imamo občutek, da si lahko vedno vzamemo v roke pravico in zapeljemo skozi rdeč semafor in posledično povzročimo verižno reakcijo, ki pomeni zastoje in še več njih.

V petek je bilo drugače. Kljub temu, da je potekal promet po stranskih ulicah, ki niso tako pretočne, pa je potekal promet tekoče. Dejstvo je, da sta bila v vsakem semaforju dva policista, ki sta korigirala promet in ga posledično ustavljala in spuščala. In ne, ni bilo tistih, ki zapeljejo čez rdečo luč na semaforju in ni bilo tistih, ki ne vedo, da zelena pomeni, da morajo speljati.

Še več. Policija je očitno ugotovila – ali pa je bilo zgolj naključje, da je v najbolj kritična križšča postavila precej atraktivne policistike. V treh križiščih sem namreč naletel na njih in verjamem, da je marsikomu pogled nanje spremenil jezo v nasmešek. Da ne izpadem seksist (ker pač sem pogledal žensko), te policistke so odlično opravljale svoje delo. Iz BTCja sem prišel hitreje, kot sicer, če so odprte vse ceste.

V Sloveniji očitno prisotnost policije spremeni dojemanje ljudi. Nekatere prestraši, drugi se počutijo boljše, tretji se zgolj požvižgajo na njih. Dejstvo pa je, da je policija zelo korektno opravila svoje delo, predvsem pa je pomagal urediti situacijo, ki bi bila brez njih podobna kaosu. Tako, kot je ponavadi ob petkih na naših cestah. Kapo dol policistkam in policistom!