Kanada kot druga država na svetu legalizirala marihuano / Slovenija za leseno žlico sto let

Leta 2013 je uporabo marihuane legaliziral Urugvaj, pred par dnevi pa so se za taisto odločili tudi v zgornjem domu kanadskega parlamenta. Čakajo še odobritev generalne guvernerke Julie Payette, kar pa je zgolj formalnost. In potem bo Kanada druga na država na svetu, kjer bo marihuana legalizirana.

Kaj to pomeni za Kanado? Trg je ocenjen na 4,5 milijarde dolarjev. Kar pomeni, da bo precej zajeten delež tega denarja dobila država preko davkov. Namesto črnega trga bo pač funkcioniral legalen trg, kjer bo vsak starejši od 18 let, v nekaterih delih od 19 let lahko imel pri sebi največ 30 gramov marihuane, ki jo bo po ceni 10 kanadskih dolarjev za gram, lahko kupil v za to namenjenih prodajalanh

Volk sit, koza cela. Seveda bomo v Sloveniji sto let za leseno žlico. Namesto, da bi skočili na vlak (avtobus!!!) in bi imeli korist od tega – tako država od pobranih davkov, kot kmetje od večjega hektarskega donos, do konzumentov, ki bi lahko legalno kupovali marihuano, se pri nas o teh stvareh nihče ne upa udariti po mizi in narediti korak v smer legalizacije.

Pri nas moramo biti bolj papeški od papeža in ko bo odpeljal zadnji vlak, bo Slovenija še vedno stala na peronu in čakala. Tega smo že navajeni in problem je, da je treba v nekem trenutku presegati gordijski vozel in storiti nekaj.

Bo kdaj kakšna vlada imela toliko jajc, da se bo lotila tega? Ali pa nas bodo še vedno strašili s tem, kaj vse povzroča marihuana? Ne vem, ampak vse bolj se mi zdi, da ni interesa za legalizacijo, ker so zadaj večji interesi in večje interesne skupine.

Ljudje, ki kadijo marihuano ne ubijajo v podhodih, niti ne ropajo bank in pošt, ko skadijo en špinel! Ravno nasprotno, takšni ljudje so precej bolj umirjeni kot pa horde nogometnih navijačev, ki spijejo liter, ali dva, pa še malce žganice povrhu, da so bolj pogumni. Za njimi ostajajo opustošenja!

  • Zanima me statistično, koliko avtomobilskih nesreč se zgodi pod vplivom marihuane in koliko pod vplivom alkohola?
  • Koliko ljudi je že umrlo od predoziranja marihuane in koliko od predoziranja alkohola?

Mogoče pa je čas, da skadimo v Sloveniji en “džoint” miru in naredimo skupaj kaj boljšega za našo lepo deželo, ki pa gre vsak dan bolj v kurac. Legalizacija marihuane bi bila definitivno zanimiva pot rešitve, predvsem pa bi prinesla precej reda na našo sceno, da o sami industriji, ki bi prinesla precej novih delovnih mest, niti ne razmišljam. Win-win situacija!

  1. Tudi pod vplivom marihuane se dogajajo prometne nesrece, vendar jih je tako malo, in gre ponavadi samo za materialno skodo, da se o njih pac ne poroca; ker niso dovolj senzacionalne. Seveda je voznja pod vplivom marihuane prav tako nedovoljena kot voznja pod vplivom alkohola.

    Oziroma, kot gre tisti (resnicni) vic:

    – Pijanec za volanom bo prevozil STOP znak zaradi prepocasnega reagiranja.
    – Clovek, ki je skadil en spinel, bo cakal, da STOP znak preklopi na zeleno.

Komentarji so zaprti.