Prodaja stanovanja v Ljubljani je lahko zanimiva. Še posebej, če isto stanovanje prodajata dve različni agenciji. Potem se lahko zgodi, da ko kupujete stanovanje v Ljubljane in iščete ponudbe, zagledate oglas na portalu nepremicnine.net, kjer dve različni agenciji prodajata isto stanovanje – vendar je razlika v ceni za isto stanovanje 10.000 evrov. Res pa je, da se stanovanji razlikujeta – po fotografijah. Ena agencija ima boljšega fotografa, ki zna malce bolj prikazati svetlobo v stanovanju in ki zgolj ne škljoca …

To, da so cene stanovanj nenormalno visoke gre pač zraven k dobri gospodarski rasti in temu, da banke spet ponujajo kredite za nakup nepremičnin. To, da so ljudje pripravljeni plačati 4000 evrov za kvadrat stare “luknje” pa je zgolj njihova odločitev in posledično krivda za visoke cene. Pač trg narekuje cene in nepremičninske agencije, ki umetno dvigujejo cene.

In še ena stvar, ki je nikoli ne bom razumel – za koji k…. bi plačal provizijo 2 odstotka nepremičninski agenciji pri nakupu nepremičnine. To je podobna zadeva, kot je potrebno pri novem avtomobilu plačati pripravo vozila. Ali ste nori? Že tako nepremičninarji dvignejo cene v nebo, potem pa še njihova provizija?

Tole spodaj je samo en primer, kako se postavljajo cene. Ena od agencij je verjetno pozabila, da so se dogovorili, da bo cena 115k evrov za kupca in ne 105k evrov, kot jih je želel prodajalec … In potem se zgodi takšna šlamastika.