V Velenju so se pred dnevi pojavili neonacistični plakati. In kot je v Sloveniji v navadi, se je takoj začelo vse skupaj polarizirati. Medtem, ko sta Pahor in Cerar obsodila to dejanje, pa je desna stran vse skupaj vzela to precej drugače. V bistvu so začeli takoj vse skupaj relativizirati s spomeniki Josipu Brozu Titu, ki še stoji v Velenju.

No, seveda so pri SDSu storili še korak naprej in začeli pozivati nacionalo televizijo, da naj sankcionira sovražni govor svoje novinarke. KAJ?

Ja, drži. Novinarka Špela Kožar je na svojem facebook profilu objavila: Tole je viselo po (mojem) Velenju. Plakati so odstranjeni in prijava podana. No, fino. Komaj čakam, da bo Pahor spet poudaril, kako mora relativni zmagovalec (13 % vs 87 %!!) sestaviti vlado. In komaj čakam, da jeseni nekateri someščani spet obkljukajo skrajno Janševo politiko, tisti drugi pa ne gredo volit. #iFEARslovenia

In Janez Janšo je to zmotilo. In ker je nacionalka država v državi in se ve, kdo ima v rokah škarje in platno, se je nacionalka odzvala na to objavo Špele Kožar s pismom:

Odziv vodstva RTV Slovenija – komuniciranje na družabnih omrežjih

Vodstvo RTV Slovenija je 27. marca 2018 za svoje zaposlene objavilo posebno »Izjavo o odgovornem javnem ravnanju sodelavcev RTV Slovenija«, s katero je posebej opozorilo na Poklicna merila in načela novinarske etike, ki v 21. členu (http://www.rtvslo.si/poklicnamerila) zapovedujejo, da »novinarji, uredniki in drugi ustvarjalci radijskih in televizijskih programov s svojim javnim in političnim delovanjem, z dejavnostmi v prostem času, z zasebnimi posli in finančnimi interesi ne smejo zlorabiti položaja v RTV Slovenija, škodovati natančnosti, nepristranskosti in verodostojnosti programov RTV Slovenija, ogrožati ugleda in dobrega imena posameznikov ali celotnega javnega zavoda ter zaupanja poslušalcev in gledalcev v vsebino programov RTV Slovenija.«

Za izjavo smo se v vodstvu RTV Slovenija odločili, ker so se na družabnih omrežjih pojavili zapisi, kjer to osnovno vodilo delovanja vseh zaposlenih na RTV Slovenija ni bilo upoštevano. Vodstvo RTV Slovenija od vseh sodelavcev pričakuje, da ohranjajo dostojanstvo tudi v zasebnem komuniciranju na družbenih omrežjih in v drugih medijih, ki dosežejo širšo javnost. Bistvo verodostojnosti je namreč osebna integriteta, in če gledalec oziroma poslušalec verjame osebi pred mikrofonom ali pred kamero, potem zaupa tudi njegovim mnenjem, izraženim v zasebnem življenju.

Ob pojavu plakatov z nacistično simboliko v Velenju so se na družabnem omrežju pojavile objave posameznih zaposlenih na RTV Slovenija, v katerih plakate brez argumentov povezujejo s stranko SDS. Ob tem je hkrati izraženo tudi nespoštovanje do svojih kolegov v informativnem programu TV Slovenija. To je primer ravnanja, ki ni v čast novinarstvu in zaposlenim na RTV Slovenija.

Vodstvo RTV Slovenija bo vse vpletene še enkrat opozorilo, da takšno ravnanje ni dopustno. Ob tem vodstvo poudarja, da sporočila sodelavcev RTV Slovenija, ki jih objavljajo na spletnih omrežjih, ne izražajo stališč RTV Slovenija.

Vodstvo RTV Slovenija

Ne, jaz nisem Špela Kožar,  sem pa za pravico do svobode izražanja. In v tem primeru, ko pismo nacionalke leti konkretno na eno osebo, se mi po domače povedano “bruha”.

Špela ni insinuirala, da je plakat nalepila SDS. Je pa omenila sovražni govor, ki pa je očitno na desnici povsem sprejemljiv in ga dnevno prakticirajo. Ampak, ko jim kdo to omeni skočijo v zrak – svoboda govora in vse ostale besede jim pridejo prav.

In če novinar ne sme imeti svojega mnenja v svojem prostem času, potem je s to državo nekaj zelo narobe. Še bolj narobe pa je z nacionalko, ki poskuša na takšen način ustrahovati svoje novinarje. Še bolj smešno pri vsem tem pa je dejstvo, da je bil očitno za to strahopetno dejanje nacionalke tvit Janeza Janše … Če politika tako določa koga se kaznuje, ker ni priden, ubogljiv in ker razmišlja s svojo glavo – potem je nekaj zelo gnilega v naši deželi.