Zbogom in hvala za vse ribe / Svet kapitala, Delo in Slovenske novice

Avgusta 2016 me je poklical Gregor Knafelc, takratni v.d. odgovornega urednika Dela in mi ponudil sodelovanje pri projektu Svet kapitala. Skrbel bi za spletno prezenco in vse povezano s tem. Glede na to, da je šlo za nov portal, se mi je ideja zdela zanimiva, še posebej s stališča, da sem dolga leta “pljuval” po medijih.

Zakaj ne bi, ko sem dobil možnost, spoznal medije tudi od znotraj. Ponudbo sem sprejel – za omejen čas, kajti vseeno nisem novinar in vseeno je moj pogled na svet medijev precej drugačen. Tudi moj način pisanja je drugačen. Naj na tem mestu takoj opozorim, da nisem prišel na Delo po politični strani, kar mi je bilo večkrat očitano, niti s kakšnim drugim razlogom.

Priznam, na začetku sem se počutil kot riba na suhem – vseeno jaz živim v digitalnem svetu in ne v tiskanem.  Moj pogled na bralca je precej drugačen, prav tako pa tudi moj pogled na vsebine. Vendar, če se odločiš za določeno delo, potem ga opravljaš profesionalno in se trudiš dosegati načrtovane cilje, ki so mi bili predani.

Zanimivo je, ko imaš na voljo plastelin in lahko iz njega narediš karkoli želiš. Seveda ob upoštevanju želja in pričakovanj, kot tudi ob upoštevanju pravil, ki veljajo znotraj hiše. Na srečo sem imel odlične sodelavce, ki so kreirali vsebine, ki so zanimive za javnost, prav tako pa so vešči svojega poklica.

Bom iskren. Kruh v medijih ni več takšen, kot je bil pred leti. Bralci imajo dostop do informacij in vsebine se prehitro kopirajo iz enega portala na drugega. Bralci ne želijo kvalitetne vsebine, ampak želijo povzetke – želijo kratke novice na podlagi katerih si lahko sami ustvarijo svoje mnenje. O mojem pogledu na medije bom pisal še kdaj kasneje, tale zapis je bolj namenjen povzetku leta in 8 mesecev na Delu.

Prvi dogovor je bil, da ostanem na Svetu kapitala 3 mesece. Prosili so me, da še ostanem z njimi in glede na to, da sem videl, da se narediti še marsikaj, sem ostal. Ko se je zamenjal urednik in je na mesto v.d. odgovornega urednika Dela prišel Uroš Urbas, me je prosil, da še ostanem.

Podpisal sem pogodobo, ki se mi izteče 30.6.2018. In sedaj pride tisti del, ki je doživel odziv pri Požarju, na Novi24 in Škandalu24. Pred tremi meseci so me prosili, če bi šel za mesec dni, zaradi pomanjkanja kadra, na Slovenske novice. Moja odločitev je bila hipna – da. Če sem Slovenske novice dolga leta “nabijal”, lahko sedaj iz prve vrste doživim dogajanje na enem izmed najbolj branih portalov v Sloveniji.

Ne, Bojan Požar, Nova24, na Slovenske novice nisem šel, ker bi me tja nastavil Golobič, ali kdorkoli drug. In smešno mi je, ko “kao novinarji” vedo o teh stvareh več od mene. In ne, niso me odpustili, ker je konec volitev, ampak sem sam zavrnil podaljšanje in tudi drugo delovno mesto. Ampak to je nepomembno, pomembno je, da ste bili v svojem poskusu diskreditiranja prav pošteno dolgočasni in če o človeku nimate nič drugega, kot Ultra, Zares, Golobič … Potem vas je res povozil čas.

Ja, delal sem na Slovenskih novicah. Pisal vsebine za splet. Kljub temu, da mi ne bi bilo treba, sem se odločil za to – zahvala v tem primeru gre osebi, ki mi je pred leti rekla, da sem jaz “slovenske novice bloger”. Namreč teme, ki jih objavljam na blogu, da sodijo v kategorijo Slovenskih novic. No, sedaj imam odgovor na to vprašanje – ne, moj slog je drugačen. V mojih blog zapisih je del mene, v vsebinah za Slovenske novice pa sem ta del izključil.

Tako pridem do dneva, ko se poslavljam od ekipe. Definitivno drugače gledam svet medijev, predvsem pa svet novinarstva. Verjamem, da bi se dalo storiti še marsikaj na tem področju, vendar v končni fazi so bralci tisti, ki odločajo o tem kaj jih zanima, predvsem pa so vsebine tiste, ki prinašajo klike in ti prinašajo oglaševalski denar. Mediji pač niso dobrodelne organizacije in njihovi lastniki samaritani.

Zbogom in hvala za vse ribe, Svet kapitala, Delo in Slovenske novice. Bilo mi je v veselje. Predvsem pa mi je bilo poučno in zanimivo. Hvala za priložnost!

Kaj bom sedaj? Ne vem. Nimam še idej in ciljev. Predvsem pa sedaj bolj razmišljam o tem, kam bom šel na dopust …

  1. Roni pozdravljen,

    morda imam zanimiv projekt zate, oz. predlog za sodelovanje – ampak ne gori voda, komot po dopustu ali na jesen ;)
    Več pa privat …

    LP, Mitja

Komentarji so zaprti.