VIDEO: Športno tekmovanje Rolka na Bledu. Kaj Bled potrebuje? Dogajanje za mlade!

Sobota. Vozim se proti Blokam, ker je tam eno jezero, ki pričakuje moj skok in takrat me pokliče Samo Vidic. Če pridem na Bled, ker se dogaja športno tekmovanje Rolka – že sedmo leto zapored in tokrat prvič na Bledu. Obrnem in se kljub zastojem pred cestninsko postajo uspem prebiti do Bleda.

Bled. Mesto turistov starejših od 60 let. Ker se na žalost na Bledu ne dogaja nič pametnega, je tudi klientela, ki pride na Bled temu primerna. No, da ne bo pomote, tudi mladi turisti so na Bledu, vendar je za njih malo ponudbe. Vsaj sam dobim takšen občutek vedno, ko se sprehajam okoli jezera in razmišljam o tem, da razen naravnih danosti (torej jezero, grad) in par športnih aktivnosti povezanih s tem (plavanje, veslanje, kolesarjenje), mi Bled ne ponuja ravno veliko aktivnosti. Ampak to ni zgolj problem Bleda, ampak večina naših turističnih destinacij.

V bistvu bi lahko naše turistične destinacije primerjal s stereotipnimi tekmovalkami za miss – lepe, vendar z malo vsebine. In vsebine za mlade je pri nas zelo malo. No, včeraj na Bledu jo je bilo veliko in pritegnila je, po mojih ocenah okoli 1000 mladih iz cele Slovenije in celo Hrvaške. Da o vseh navdušenih turistih, tudi starejših, ki so opazovali dogajanje, niti ne izgubljam besed.

Takšnih aktivnosti manjka pri nas. Predvsem pa manjka vzpodbude lokalnega okolja, tudi s sponzoriranjem takšnih dogodkov, ki naredijo veliko za promocijo Bleda. No, včeraj je bilo objavljenih neskončno fotografij Bleda na družbenih omrežjih in nekateri tudi plačujejo za to.

Kaj se je torej dogajalo na Rolki? Retro skate tekmovanje v hippie jumpu (preskakovanje letvice z vožnjo na rolki), paralelni slalom s tapkanjem in mini ramp na Blejskem jezeru, ki je navdušil vse. Celotno prireditev je vodil “jezični dohtar” Ali En aka Dalaj Eegol aka Recycleman, večerno tombolo pa Toni Cahunek. In ja, zvečer je vse čakal še koncert skupine Koala Voice – brezplačen.

Če bi bil sam župan mesta Bled, bi definitivno več investiral v takšne prireditve, ki pritegnejo mlade – ker ti mladi bodo nekoč imeli denar in če bodo sedaj navdušeni nad Bledom, potem se bodo vračali tja ves čas. Če pa se ne bodo počutili dobro, pa bodo našli novo destinacijo.

Organizatorjem Rolke pa zgolj in samo – kapo dol! Odlično je bilo in kljub temu, da sem bil prepričan, da bom vztrajal kakšne pol ure, sem bil na dogodku več kot 8 ur!