Vse je enkrat prvič. Tudi izvršba, ki sem jo pred par dnevi dobil in bil presenečen. Ampak očitno je bila napaka moja, kot sem kasneje ugotovil in sem pripravljen to tudi plačati. Vendar, da za neplačilo 20 eurov (potem so dodani še stroški obdelave 10 eurov) mi banka trga z računa 85,66 eurov … Resno?

Po vrsti. Bil je mesec marec, ko sem dobil šest kazni zaporedoma – da, šest kazni v šestih dneh. Napačno parkiranje, potekel listek za parkiranje, uporaba telefona med vožnjo … Lahko bi iskal razloge, zakaj je do tega prišlo, pa je to povsem nepomembno.

Pri kaznih imam navado, da jih plačam takoj, ko dobim domov položnico – očitno v letu 2018 še vedno upam, da se bo “kakšna pošta” izgubila in ne bo potrebno plačati. Glede na to, da sem dobival kazni na random dni, sem jih tudi plačeval tako. Vendar, kot se bo kasneje izkazalo, sem očitno plačal en račun štiri dni prepozno – da bi lahko plačal polovično kazen in posledično me je čez mesec dni pričakala izvršba. No, verjetno je vmes prišla tudi še ena priporočena pošta, ki pa je očitno nisem odprl.

Še enkrat. Kriv sem in ne očitam nikomur ničesar. Ravno obratno. Ko sem dobil priporočeno pismo o izvršbi, sem poklical v Mursko Soboto na Furs. Tako prijazne osebe že dolgo nisem slišal po telefonu. Razložil mi je vse, kje in kaj je problem in kaj naj storim. Klical sem na mestno redarstvo v Ljubljani, kjer se je zgodba ponovila. Prijazna, predvsem pa k rešitvi usmerjena oseba mi je razložila, da sem zamudil plačilni rok in da se na žalost ne da storiti nič, ker je že vse skupaj v sistemu in samo še banka mora potrditi vse skupaj in to je to.

Torej sem lahko samo še počakal, da se zgodi izvršba. Glede na to, da imam dva bančna računa nisem niti vedel iz katerega računa bodo trgali denar. Na srečo je bilo nekaj denarja na računu in tako sem lahko pred par dnevi ugotovil, da me je tale malomarnost stala precej. Skoraj 60 eurov dodatnih stroškov, ki jih pobere banka.

Ko bo naslednjič potrebno spet dokapitalizirati banke se bom spomnil na tole. In ne, ni samo Delavska hranilnica tako pogoltna – v bistvu imajo verjetno te cene napisane v ceniku in splošnih pogojih, ampak hudiča, nikoli jih nisem šel brati, ampak je to povsod enako.

 • 5,00 PROVIZIJA
 • 4,00 STROŠEK VNOSA DEL. OBVEZNOSTI
 • 18,00 PRVO PLAČILO SKLEPA
 • 58,66 NODURS

Namesto, da bi plačal 20 eurov, sem plačal 85,66 eura. Draga šola, predvsem pa dober vpogled na to, kaj se zgodi, če nimaš denarja, da bi pravočasno plačal položnice (v mojem primeru je šlo za malomarnost!) in potem padeš v zaračan krog izvršb.

5 Responses to Izvršba me je drago stala / namesto 20 eurov sem plačal 85,66 eura / bravo banka!

 1. Lili says:

  Na srečo so ti pobrali s prvega računa. Če imaš za prvo odprtim še en račun pri drugi banki, nakaže druga banka prvi in seveda vsaka pobere stroške za izvršbo.

  • had says:

   se mi je zgodilo tocno to. ampak na nlb so povrnili ves denar in stroske.. ocitno imel sreco :)

 2. Chrom says:

  Imam boljšo zgodbo.

  Pred leti se preselim. Podjetju T-2 javim, da bi odpovedal naročniško razmerje na starem naslovu in sklenil novo na novem naslovu ter prestavil svoj priključek na nov naslov. T2 potrdi, na določen dan pridejo, odmontirajo modem in ostalo in to prestavijo v novo stanovanje, nekaj ulic stran.

  Minejo leta, naenkrat na računu izvršba okoli 600 EUR. Kličem banko, rubilo sodišče na zahtevo T-2. Njihova zahteva okoli 520 EUR, okoli 80 EUR pa si je vzela NLB.

  Kličem T-2, rubež ker ob odpovedi razmerja nisem vrnil stare opreme. Razložim, da so jo ONI prestavili v novo stanovanje, kjer sem sklenil novo razmerje. Preverijo in potrdijo. Mojstri so poziv za vrnitev opreme pošiljali na STAR naslov, kjer pa je prazno stanovanje in nihče ne dviguje pošte. Ko so dali predlog za izvršbo, je tudi sodišče tja pošiljalo obvestila okoli tega in ker ni bilo odziva, so pač presodili v korist tožnika.

  Napišem pritožbo kot izredno pravno sredstvo, kateremu samo priložim izpis iz evidenc, da sem v času tožbe že nekaj let stanoval in bil prijavljen na novem naslovu. Sodišče takoj razveljavi izvršbo, T-2 mi zelo hitro vrne 520 EUR na račun in javi sodišču, da na podlagi novih dejstev odstopa od tožbe…

  Kaj pa NLB?

  NLB pa je lepo zadržala meni odrubljenih 80 EUR, češ, da so rubili na podlagi pravnomočne izvršbe in da so oni opravili svoje delo in niti slučajno tega denarja ne nameravajo vrniti in da naj tožim državo.

  Odlično, kenede?

  • had says:

   fak. tale zgodba se bere kot kriminalka – kaj vse je narobe v sloveniji :(

   ja, banke ocitno niso tukaj zaradi nas, ampak smo mi zaradi njih – da nas lupijo :(

   • Chrom says:

    Najhuje pri tem pa je, za moj ego to, da sem pri NLB vzel 15 letni kredit za nakup tega novega stanovanja in dokler ga ne vrnem, jih ne morem poslati v kurac.

    Pa bi mi vsaj to bilo takrat v zadoščenje, tako pa nič…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.