Vse je enkrat prvič. Tudi izvršba, ki sem jo pred par dnevi dobil in bil presenečen. Ampak očitno je bila napaka moja, kot sem kasneje ugotovil in sem pripravljen to tudi plačati. Vendar, da za neplačilo 20 eurov (potem so dodani še stroški obdelave 10 eurov) mi banka trga z računa 85,66 eurov … Resno?

Po vrsti. Bil je mesec marec, ko sem dobil šest kazni zaporedoma – da, šest kazni v šestih dneh. Napačno parkiranje, potekel listek za parkiranje, uporaba telefona med vožnjo … Lahko bi iskal razloge, zakaj je do tega prišlo, pa je to povsem nepomembno.

Pri kaznih imam navado, da jih plačam takoj, ko dobim domov položnico – očitno v letu 2018 še vedno upam, da se bo “kakšna pošta” izgubila in ne bo potrebno plačati. Glede na to, da sem dobival kazni na random dni, sem jih tudi plačeval tako. Vendar, kot se bo kasneje izkazalo, sem očitno plačal en račun štiri dni prepozno – da bi lahko plačal polovično kazen in posledično me je čez mesec dni pričakala izvršba. No, verjetno je vmes prišla tudi še ena priporočena pošta, ki pa je očitno nisem odprl.

Še enkrat. Kriv sem in ne očitam nikomur ničesar. Ravno obratno. Ko sem dobil priporočeno pismo o izvršbi, sem poklical v Mursko Soboto na Furs. Tako prijazne osebe že dolgo nisem slišal po telefonu. Razložil mi je vse, kje in kaj je problem in kaj naj storim. Klical sem na mestno redarstvo v Ljubljani, kjer se je zgodba ponovila. Prijazna, predvsem pa k rešitvi usmerjena oseba mi je razložila, da sem zamudil plačilni rok in da se na žalost ne da storiti nič, ker je že vse skupaj v sistemu in samo še banka mora potrditi vse skupaj in to je to.

Torej sem lahko samo še počakal, da se zgodi izvršba. Glede na to, da imam dva bančna računa nisem niti vedel iz katerega računa bodo trgali denar. Na srečo je bilo nekaj denarja na računu in tako sem lahko pred par dnevi ugotovil, da me je tale malomarnost stala precej. Skoraj 60 eurov dodatnih stroškov, ki jih pobere banka.

Ko bo naslednjič potrebno spet dokapitalizirati banke se bom spomnil na tole. In ne, ni samo Delavska hranilnica tako pogoltna – v bistvu imajo verjetno te cene napisane v ceniku in splošnih pogojih, ampak hudiča, nikoli jih nisem šel brati, ampak je to povsod enako.

 • 5,00 PROVIZIJA
 • 4,00 STROŠEK VNOSA DEL. OBVEZNOSTI
 • 18,00 PRVO PLAČILO SKLEPA
 • 58,66 NODURS

Namesto, da bi plačal 20 eurov, sem plačal 85,66 eura. Draga šola, predvsem pa dober vpogled na to, kaj se zgodi, če nimaš denarja, da bi pravočasno plačal položnice (v mojem primeru je šlo za malomarnost!) in potem padeš v zaračan krog izvršb.

6 Responses to Izvršba me je drago stala / namesto 20 eurov sem plačal 85,66 eura / bravo banka!

 1. Lili pravi:

  Na srečo so ti pobrali s prvega računa. Če imaš za prvo odprtim še en račun pri drugi banki, nakaže druga banka prvi in seveda vsaka pobere stroške za izvršbo.

 2. Chrom pravi:

  Imam boljšo zgodbo.

  Pred leti se preselim. Podjetju T-2 javim, da bi odpovedal naročniško razmerje na starem naslovu in sklenil novo na novem naslovu ter prestavil svoj priključek na nov naslov. T2 potrdi, na določen dan pridejo, odmontirajo modem in ostalo in to prestavijo v novo stanovanje, nekaj ulic stran.

  Minejo leta, naenkrat na računu izvršba okoli 600 EUR. Kličem banko, rubilo sodišče na zahtevo T-2. Njihova zahteva okoli 520 EUR, okoli 80 EUR pa si je vzela NLB.

  Kličem T-2, rubež ker ob odpovedi razmerja nisem vrnil stare opreme. Razložim, da so jo ONI prestavili v novo stanovanje, kjer sem sklenil novo razmerje. Preverijo in potrdijo. Mojstri so poziv za vrnitev opreme pošiljali na STAR naslov, kjer pa je prazno stanovanje in nihče ne dviguje pošte. Ko so dali predlog za izvršbo, je tudi sodišče tja pošiljalo obvestila okoli tega in ker ni bilo odziva, so pač presodili v korist tožnika.

  Napišem pritožbo kot izredno pravno sredstvo, kateremu samo priložim izpis iz evidenc, da sem v času tožbe že nekaj let stanoval in bil prijavljen na novem naslovu. Sodišče takoj razveljavi izvršbo, T-2 mi zelo hitro vrne 520 EUR na račun in javi sodišču, da na podlagi novih dejstev odstopa od tožbe…

  Kaj pa NLB?

  NLB pa je lepo zadržala meni odrubljenih 80 EUR, češ, da so rubili na podlagi pravnomočne izvršbe in da so oni opravili svoje delo in niti slučajno tega denarja ne nameravajo vrniti in da naj tožim državo.

  Odlično, kenede?

  • had pravi:

   fak. tale zgodba se bere kot kriminalka – kaj vse je narobe v sloveniji :(

   ja, banke ocitno niso tukaj zaradi nas, ampak smo mi zaradi njih – da nas lupijo :(

   • Chrom pravi:

    Najhuje pri tem pa je, za moj ego to, da sem pri NLB vzel 15 letni kredit za nakup tega novega stanovanja in dokler ga ne vrnem, jih ne morem poslati v kurac.

    Pa bi mi vsaj to bilo takrat v zadoščenje, tako pa nič…

    • Rena pravi:

     se pravi enako kot mi. Še naša zgodba. Še naša zgodba, ker bolj bizarno kot je ne more biti. Furs pošlje davčno izvršbo za stavbno zemljišče (pozabili plačati položnico).Znesek dolga 77,06 eur+0,55eur obresti +10 eur stroškov izvršbe.Skupaj 87,61 eur. Sberbanka blokira račun, mastercard kartice (tri kartice-blokado vsake zaračuna 15 eur) izvršbe ne poplača čeprav so sredstva na računu. Še istega dne plačamo račun direktno fursu (višina neporavnanega računa je bila 87,65 eur in ne 77,06 eur koliko je dal furs v izvršbo). Se pravi, plačamo več kot je po izvršbi!!! Čez 14 dni nakažemo sredstva na račun in ugotovimo, da je račun še vedno blokiran. Kličemo furs kaj je pri njih pokrito. Saj tako neresne banke kot je Sberbank kjer ti nič več ni jasno nimaš kaj klicati. Pravijo, da od banke nič niso prejeli in da smo tik pred izvršbo za naslednji račun (za katerega smo mislili, da je poplačan ker je šla izvršba in smo sami plačali). Iz naslova prvega plačila pa manjka 10 eur stroškov. Pravijo …mesečni račun je manjši, ker smo z drugih računov (dohodnina) dali na stavbno zemljišče. Izvršbe ne bomo preklicali dokler ne plačate zadnjeg obroka(ki ni v izvršbi) za stabno zemljišče oz pokrijete vsega!!?? Ok, od tukaj naprej pa mi se že rahlo blede. Vplačano več kot je v izvršbi in sem še vedno dolžna 10 eur? Plačam še zadnji obrok plus 10 eur stroškov izvršbe, ki naj bi bili plačani s strani banke z izvršbo.
     Skratka banka blokirala račun, izvršbe ni poravnala. Furs ima samo vplačilo, ki smo ga izvedli z drugega računa oz. ugotovim, da banka zaračuna vse možne blokade, ker citiram banko »obstaja znatno povečano tveganje, da Uporabnik kartice ne bo mogel poravnati svojih obveznosti plačila«. Kje je tveganje, če so sredstva na računu, banka tega niti ne preveri ampak račun blokira ker sama ne poplača dolga kako bi lahko zaračunala stroške blokade? Zgodba ni končana, saj pričakujem še stroške odblokade neupravičeno zaračunanih mastercardov v višini 6 eur za vsako kartico in pri podaljšanju limita višje stroške odobritve, ker so zaradi izvšbe »morali več preverjati«, ter zaznamek v sis bonu čeprav so sredstva bila na računu pa je banka vseeno blokirala račun. Celotni strošek bo brez stroškov odobritve podaljšanja limita 133 eur. Oderuško.
     Na koncu pokličem še furs zakaj izvršba ni preklicana že pred 14 dni čeprav je račun po izvršbi plačan višje kot je bila izvršba. Vprašam kako je to možno. Odgovor fursa, ker 10 eurov stroškov nismo nakazali po sklicu z njihovega sklepa in so se stroški izvršbe knjižili na napačen konto??!!??. Banka dobi izvršbo po elektronski pošti, mi pa po pošti en dan kasneje. Zgodaj zjutraj smo ugotovili, da je račun blokiran. Niti vedeli nismo zakaj, od koga niti da je na pošti kakšen sklep. Poštar je listek z obvestilo prinesel šele popoldan (po tem, ko smo mi plačali). Očitno bi morali imeti telepatske sposobnosti kako bi vedeli na kateri sklic naj poknjižimo.
     V tem trenutku ima furs (po končnih preknjižbah) 9 eur preplačila in prejmejo še denar iz naslova izvršbe s strani banke, ki je fursu plačala, tri uri po tem ko sem njihovi zaposleni razlagala, da sploh ne preverjajo ali stranka ima kaj na računu in da 14 dni ne plačujejo izvršbe. Me prav zanima koliko dobimo nazaj. Bančnih stroškov zagotovo ne.
     Glede Sberbanke… »pošteni rusi« (lastnik je ruska država) so hujši od najhujših oderuhov zato je iluzorno misliti, da so kaj boljši od naših zahodnih prijateljev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.