Vse je enkrat prvič. Tudi izvršba, ki sem jo pred par dnevi dobil in bil presenečen. Ampak očitno je bila napaka moja, kot sem kasneje ugotovil in sem pripravljen to tudi plačati. Vendar, da za neplačilo 20 eurov (potem so dodani še stroški obdelave 10 eurov) mi banka trga z računa 85,66 eurov … Resno?

Po vrsti. Bil je mesec marec, ko sem dobil šest kazni zaporedoma – da, šest kazni v šestih dneh. Napačno parkiranje, potekel listek za parkiranje, uporaba telefona med vožnjo … Lahko bi iskal razloge, zakaj je do tega prišlo, pa je to povsem nepomembno.

Pri kaznih imam navado, da jih plačam takoj, ko dobim domov položnico – očitno v letu 2018 še vedno upam, da se bo “kakšna pošta” izgubila in ne bo potrebno plačati. Glede na to, da sem dobival kazni na random dni, sem jih tudi plačeval tako. Vendar, kot se bo kasneje izkazalo, sem očitno plačal en račun štiri dni prepozno – da bi lahko plačal polovično kazen in posledično me je čez mesec dni pričakala izvršba. No, verjetno je vmes prišla tudi še ena priporočena pošta, ki pa je očitno nisem odprl.

Še enkrat. Kriv sem in ne očitam nikomur ničesar. Ravno obratno. Ko sem dobil priporočeno pismo o izvršbi, sem poklical v Mursko Soboto na Furs. Tako prijazne osebe že dolgo nisem slišal po telefonu. Razložil mi je vse, kje in kaj je problem in kaj naj storim. Klical sem na mestno redarstvo v Ljubljani, kjer se je zgodba ponovila. Prijazna, predvsem pa k rešitvi usmerjena oseba mi je razložila, da sem zamudil plačilni rok in da se na žalost ne da storiti nič, ker je že vse skupaj v sistemu in samo še banka mora potrditi vse skupaj in to je to.

Torej sem lahko samo še počakal, da se zgodi izvršba. Glede na to, da imam dva bančna računa nisem niti vedel iz katerega računa bodo trgali denar. Na srečo je bilo nekaj denarja na računu in tako sem lahko pred par dnevi ugotovil, da me je tale malomarnost stala precej. Skoraj 60 eurov dodatnih stroškov, ki jih pobere banka.

Ko bo naslednjič potrebno spet dokapitalizirati banke se bom spomnil na tole. In ne, ni samo Delavska hranilnica tako pogoltna – v bistvu imajo verjetno te cene napisane v ceniku in splošnih pogojih, ampak hudiča, nikoli jih nisem šel brati, ampak je to povsod enako.

  • 5,00 PROVIZIJA
  • 4,00 STROŠEK VNOSA DEL. OBVEZNOSTI
  • 18,00 PRVO PLAČILO SKLEPA
  • 58,66 NODURS

Namesto, da bi plačal 20 eurov, sem plačal 85,66 eura. Draga šola, predvsem pa dober vpogled na to, kaj se zgodi, če nimaš denarja, da bi pravočasno plačal položnice (v mojem primeru je šlo za malomarnost!) in potem padeš v zaračan krog izvršb.