Spodaj je tekst, ki sem ga napisal zjutraj. O primeru hekanja instagram računa. Ko sem ga objavil, sem dobil par informacij, da je šlo v tem primeru za dejansko hekanje in ne zgolj iskanje pozornosti, kar sem spodaj večkrat omenil. Ko sem se vzpenjal na Šmarno goro, pa sem dobil tudi telefonski klic, kjer mi je bil celoten potek napada in izsiljevanja razložen.

Počutim se dolžnega in v tem primeru se posipam s pepelom, da objavim tudi popravek, predvsem pa, da se opravičim, ker nisem verjel na prvo žogo. Vendar, kot sem že v spodnjem tekstu, ki ga bom vseeno pustil tukaj objavljenega, sem prosil to osebo, da mi posreduje bitcoin naslov, kamor je bil denar nakazan – da bom lahko preveril vse skupaj.

Na elektronski naslov sem dobil informacije o tem, kako je izsiljevanje potekalo in dejansko v tem primeru ni šlo za izmišljeno zadevo, ampak je šlo za precej zanimiv napad – definitivno je previdnost vedno dobrodošla, predvsem pa dvostopenjska avtentifikacija, ki pošlje kodo za dostop na GSM številko kot SMS.

V spodnjem primeru je bila protivrednost bitcoinov v znesku 170 evrov dejansko nakazana na naslov: 192DQZBsAmnraqqnhgAeFEvxsxktyPK4Ef – kjer se vidi, da hekerji vedo, kaj delajo. In kljub temu, da je znesek precej nizek, se ga lahko nabere veliko, če shekajo veliko instagram računov. In pri znesku 170 skomigneš z rameni in posledično nakažeš. Ker, če bi šlo za znesek par tisoč evrov, bi marsikdo reagiral povsem drugače.

Jeap, tudi jaz se motim. In v tem primeru sem se.

Kako priti v medije? Če si bloger in instagramar in si želiš medijske pojavnosti, potem narediš to, kar je naredila “znana” Slovenka, ki si želi medijske prezence. Spomniš se, da so ti hekerji “ugrabili” instagram račun in potem celotno zgodbo spraviš v medije. Ker to se je zgodilo samo njej, predvsem pa je v njeni zgodbi precej lukenj, ki so sicer nepomembne za zgodbo, ker ona je doživela svojih 5 minut slave v medijskem svetu in sedaj bodo ponudbe za sodelovanje z njo kar deževela. Govora je o osebi, ki je odletela s POP Tvja, ker je označila gasilce za “stare prdce”.

Za začetek bi se vrnil v let0 2016, ko so meni heknili instagram račun – ko so mi dejansko ukradli nick had in posledično sem ga moral spremeniti v roni.kordis. Imam izkušnje kako te stvari potekajo in to, kar je “znana blogerka” napisala, je zgolj in samo PR stunt, ki pa mu očitno mediji verjamejo, brez da bi kdorkoli preveril zgodbo.

“Hekerji” so ji “ugrabili” njen instagram račun s 34k sledilci in zahtevali 170 evrov v bitcoinih, sicer so obljubili, da bodo njen račun izbrisali.

Ona je naredila prijavo na policijo – je kdo od medijev preveril, če je bila prijava res podana? 170 evrov za račun s 34k sledilci? Res kdo verjame, da bi hekerji zahtevali takšen znesek? In nenazadnje – nekomu dati tri ure, da se odloči? Le zakaj? Da je zgodba bolj sočna, kajne. Jaz včasih po 24 ur in več ne pogledam elektronske pošte …

No, v medijih je bilo pojasnjeno zakaj je dotična oseba plačala znesek – ker je instagram njen posel in nosi odgovornost do partnerjev, ki ji verjamejo, da bo z objavo svojih slik “prodajala” njihove izdelke.

Glede na to, da se ji podobna zgodba ni zgodila prvič – instagram ji je že parkrat blokiral račun, ker obstaja omejitev v hitrosti dodajanja in odstranjanja sledilcev – pogosta praksa, če želite, da vas nekdo sledi, vi pa nimate interesa, da bi sledili tej osebi, ampak si želite zgolj enosmerno “prijateljstvo”. Ampak tega v članku tudi ni omenjenega.

Seveda mediji niso pozabili objaviti tudi povezave do njenega instagram profila, pa vendar ji to ni pomagalo, da bi se ji zvišalo število sledilcev. In ko boste kdaj v Ljubljani srečali osebo, ki skače sem ter tja pred fotografinjo, vmes se tudi preoblači, potem boste vedeli, da gre za to dotično osebo.

Bodimo iskreni. Pri kriptovalutah je vsak transakcija sledljiva – če bi nakazala denar, bi se točno vedelo, kje je denar. Edino kar je, da se ne bi vedelo kdo je lastnik. Znesek 170 evrov? Potem verjetno hekerji niso vedeli, da bi lahko za tak račun zahtevali vsaj 1000 evrov – ali pa je toliko dejanska vrednost njenega instagram računa in bi morali oglaševalci krepko premisliti o tem, koliko ji plačujejo za sodelovanje.

Ona je dobila objavo v medijih. Mediji so dobili zgodbo. Volk sit, koza cela. To, da so bili bralci malce “nategnjeni” pa je le kolateralna škoda, kajne?