Kako sem skočil v slap Gačnik / Vojsko / 14 stopinj

Idrija in njena okolica sta turistično premalo obiskani, predvsem pa tudi Slovencem nepoznani. Po skoku v Divje jezero sem začel “guglati”, kje v okolici Idrije so še kakšni slapovi, ali pa kakšen hladnejši potok. In slučajno sem odkril, da obstaja slap Gačnik in tudi istoimenska reka, ki teče po čudoviti naravi.

Vojsko, kraj, kjer slišiš ko gre miška čez cesto. Kakšnih 10 kilometrov oddaljen od Idrije leži kraj Vojsko, kjer je doma tišina in mir. Vsaj takšen občutek sem dobil jaz, ko sem se pripeljal v tiste kraje, ki ležijo na nadmorski višini skoraj 1000 metrov.

Narava je čudovita in vse turistične destinacije so dobro označene – vendar pozor, večinoma se je potrebno voziti po makedamskih cestah, ki so jih verjetno v prejšnjem tisočletju gradili Italijani. No, v bližino so partizanska tiskarna Slovenija, Paradana, Snežena jama, Klavže in potok Gačnik, ki je bil tudi moja destinacija.

Ko sem parkiral ob cesti in vprašal gospo, ki živi na kmetiji v bližini, če se da kopati v Gačniku, se je samo glasno nasmejala. Priporočala je, da si grem ogledati dva “slapova” Gačnika, ki sta čudovita.

Sam sem bil presenečen nad lepoto narave in predvsem na čudovite slapove potoka Gačnik, ki jih je precej in niso poimenovani. Ko sem skočil v vodo sem ugotovil, da je precej bolj topla od tiste v Divjem jezeru in posledično sem skočil parkrat v vodo.

Pa vendar se s tem še ni zaključilo moje skakanje. Par sto metrov naprej sem odkril še en slap Gačnik – še lepši in bolj na soncu. In seveda, skočil tudi vanj. Parkrat …