Poletje. Vročina. No, tako naj bi bilo in tako so nas učili. Kljub temu, da imamo občutek, da letošnje poletje vsak dan pada dež (občutek nas ne vara), pa je statistično gledano to povsem normalno poletje. In poleti prija ohlajena pijača. Vendar v večini primerov ne dobim več pijače z ledom, ampak led s pijačo …

Sem eden izmed tistih, ki naroča pijačo brez ledu. Moje grlo je hvaležno takšni odločitvi, predvsem pa tudi zjutraj glas. Vendar se včasih zgodi, da pozabim eksplicitno povedati, da ne želim v limonadi ledu in potem dobim 3 dcl limonade in ko odstranim led, ostane zgolj in samo še tretjina limonade. Seveda je to natakar upošteval in ni dal “doze limone” za 3 dcl, ampak temu primerno manj. Ne trdim, da vsi delujejo na enak princip, nekateri pač verjamejo, da imajo ljudje radi ledno pijačo, ker se z njo precej bolj “odžejaš” in ohladiš.

Seveda razumem lastnike lokalov in natakarje. Led je poceni. In veliko ledu “uniči dokaze” o naročeni pijači. Če je veliko ledu v vinu (ja, tudi to delajo ljudje), potem naši receptorji okusa okusijo povsem druge okuse, kot bi jih sicer. Ampak, ker ne pijem vina, ne morem pisati o tem, kajne?

Sicer sem sam navajen piti večinoma pijačo iz steklenice (Coca Cola), ampak včasih paše tudi kaj drugega. Tudi pri Coca Colo dobim poln kozarec ledu, čeprav ne vem povsem natančno, zakaj bi šel redčiti Coca Colo z vodo in dobim čudno sladko brozgo.

Pa vendar imam rad led v eni pijači. Če poleti naročim čaj, potem zraven naročim še kozarec ledu. Vroč čaj poskrbi, da se led stopi in da je pijača ravno prav ohlajena.