Slovenska demokratska mladina, podmladek SDS, je hotel biti zabaven in so se odločili, da bodo na svojem tviter profilu podarili Termam Vivat certifikat “Burkiniju prijazne terme”. Vse lepo in prav, če ne bi v “domoljupštini” pozabili, da se ne napiše preganjaje, ampak preganjanje in če bi sploh razumeli zakaj se gre. V bistvu so hoteli sanirati škodo, ki jo je povzročila Nova24, pa so naredili še korak naprej v greznico.

Bom šel po vrsti, kljub temu, da sem pisal o tem že včeraj. Pa vendar očitno ni podmladku SDS jasno, kje je nastal problem in predvsem jim ni jasno, da prihajajo v Slovenijo tudi takšni turisti.

V Sloveniji nimamo zakona, ki bi predpisal kako morajo biti ljudje oblečeni na bazenu – vse je stvar internih pravil in odločitev term, bazenov in plaž. Tudi to, da so lahko fantje v hlačah do kolen, ki jih sicer uporabljajo tudi za delo, ali pa športanje in da niso namenjene zgolj kopanju. In imamo tudi takšne, ki zaradi različnih bolezni, ali pa sonca morajo biti oblečeni v majice, da ublažijo posledice sonca. In sedaj pridemo do dela, ki ga je zapisala na Facebooku Lavra Munda Slaček in ki poda vse odgovore, ki bi jih morali vedeti okoli tega neprijetnega dogodka, ki se je zgodil v Termah Vivat:

  • Burkini so kopalke. Zna biti, da bomo počasi vsi v nečem podobnem, sploh pa ljudje z alergijo na sonce, brazgotinami, mogoče se tisti, ki se zaradi kritičnih pogledov sokopalcev v pustolovščine javnih kopališč ne spuščajo. Pa oni vse bolj pogost kožni rak. Pa glavni onesnaževalec kopalnih voda – krema za sončenje.
  • Vsakogar, ki slika in objavi fotko, na kateri je mogoče prepoznati osebo, brez njenega soglasja izven javne prireditve (kopališče je javno mesto s prepovedjo fotografiranja) je mogoče po GDPR z lahkoto iztožiti za kazen + odškodnino. In vsak medij, ki je povzel fotko brez soglasja za objavo.

Vse ostalo natolcevanje je nesmiselno. No, poleg tega, da imajo Terme Vivat poseben del, ki je namenjen turistom iz dežel, kjer so takšni običaji povsem normalni.

Seveda je bilo ob včerajšnji polemiki okoli tega primera največ vprašanj – zakaj pa se oni ne prilagodijo nam in podobnih neumnosti. Ali se v ZAE turisti kopajo v burkiniju? Ne. Ali morajo v krščanskih cerkvah ženske imeti pokrita ramena, kot v SA? Da.

To, da nekdo objavi sliko posameznika iz term, kjer je prepovedano fotografiranje in jo potem “medij” izkoristi za deljenje naroda si pa zasluži še posebno temo – ker dajmo potem slikat vse in vsakogar in vse to objavljajmo povsod. To bo najboljše, kajne?

Zanima me, kaj bo naslednja poteza – bodo pri SDM prepovedali kopanje vsem, ki se ne pokrižajo preden gredo v vodo? Bodo prepovedali obisk term osebam, ki nimajo povsem pravilne telesne teže? Bodo prepovedali uporabo tangic? Ali pa potopljaških mask za otroke? Ja, pišem neumnosti, ker mogoče bo od tem kdo razumel kje je celoten problem.

Spodnji certifikat pa pokaže vso njihovo maloumnost … Mogoče bi SDM prepovedala kopanje v bazenih tudi vsem, ki imajo drugačno barvo kože?!?