Zakaj na Tour de France navijači skačejo pred kolesarje / padec Vincenza Nibalija na Alpe d’Huez

Konec nogometa in začetek kolesarjenja na Tour De France. Če tekmovanje komentirata Tomaž Kovšča in Martin Hvastja, potem vem, da bom popoldne spremljal kolesarstvo in da kljub temu, da se skoraj 5 ur ne dogaja prav veliko, bosta komentatorja poskrbela, da ne bo dolgčas.

Kljub temu, da je v zadnjih letih nad njim senca zaradi uporabe nedovoljenih poživil in v zadnjih letih zaradi vse več insinuacij, da si kolesarji pomagajo “z motorji”, ki so vgrajeni v kolesa, pa je to še vedno šport, ki pritegne številne gledalce ob traso dirke. Seveda je tako tudi na Tour de France. In tukaj pridem do problema.

Ko se kolesar, po prevoženih 200 kilometrih v 5 urah in več približuje cilju, mu na pot skoči gledalec, ki je hotel biti zanimiv in atraktiven in je želel, da se vidi njegovo dejanje na televiziji. Ja, gledalec je skočil pred kolesarja in kolesar je moral odreagirati – zapeljati mimo, se zaleteti vanj in poškodovati kolo, ali pa je gledalec preprosto zmedel kolesarja.

Zaradi tega dejanja gledalca se lahko povsem spremeni zaključek dirke – na srečo so kolesarji močne osebnosti in tako zverzirani, da jih takšne stvari v večini primerov ne zmedejo, niti jim ne povzročijo škode. Razen tistim, ki se zaradi tega poškodujejo in je za njih konec dirke Tour de France.

Včeraj se je nekaj podobnega zgodilo Vincenzu Nibaliju. No, pred njega ni skočil gledalec, ampak je gledalec zapel trak od fotoaparata za njegovo kolo in si je Nibali po padcu zlomil vretence – vendar ga to ni ustavilo, da ne bi etape pripeljal do konca in v cilj prišel kot osmi, za Primožem Rogličem.

Mene, kot gledalca, ki gledam to dirko na televiziji, pa takšna stvar precej moti. Namreč, ne razumem, zakaj hudiča čuti nekdo potrebo, da skoči pred kolesarja, ali pa da ga pri najhujšem vzponu nekdo tolče po ramenih!

Od kje tem ljudem ideja, da kolesarju to pomaga? Predvsem pa od kje želja po čem takšnem? Ali gredo ti gledalci na nogometne tekme in potem uletijo na igrišče in se objemajo z nogometaši? Verjetno ne, kajne?

Sicer bi moral za to, da bi dobil konkreten odgovor vprašati kakšnega našega vrhunskega kolesarja, kako se počuti, ki ti gledalec skoči na cesto in moraš reagirati in posledično izgubiš hitrost. Verjetno občutek ni prijeten in še vedno ne razumem, zakaj organizatorji ne naredijo širši koridon pred kolesarji in preprečijo takšne skoke pred kolesarje.

No, jaz tega ne razumem. Očitno nisem pravi navijač, da bi skočil pred svojega idola / kolesarja in mu s tem preprečil zmago..

  1. Kot je pokojni Aleksander ‘Quattro’ Hropot nekoc rekel … folk je naceloma glup. :)

Komentarji so zaprti.