A1 Smart Home / preko pametnega telefona nadzorujte svoj dom

Smart home (pametni dom) je nekaj, kar precej pogosto slišimo zadnja leta. Tendence v razvoju gredo v smer, da čim več naprav lahko nadzorujemo s pomočjo pametnega telefona, ali pa celo AI (umetne inteligence) in tako v vsakem trenutku vemo kaj se dogaja doma – poznamo temperaturo, imamo senzorje gibanja, lahko krmilimo stikala, ali pa pogledamo preko kamere kaj se trenutno dogaja.

Ta objava ni plačana, ali kakorkoli drugače sponzorirana. Podjetje A1 mi je na test posodilo njihovo rešitev A1 Smart Home, ki vsakomur za dostopno ceno omogoča, da spremeni svoj dom v pametni dom. Da, tudi meni, ki se vsakič znova sprašujem zakaj hudiča bi moral vse stvari imeti pod nadzorom in kako mi lahko dodatne “pametne stvari” olajšajo življenje in bivanje.

Par primerov s katerimi se pogosto soočam in ki mi delajo skrbi:

 • ali sem izklopil likalnik, je eno izmed vprašanj, ki se mi vedno znova zastavlja, ko sem že daleč od doma
 • zakaj nisem izklopil elektronike, ko se zunaj bliska, jaz pa nisem doma
 • kakšna je temperatura doma, ker me že tri dni ni bilo doma
 • kaj se dogaja doma, ko sem na dopustu

Če iščete odgovore na zgornja vprašanja, ali pa imate pomisleke, ko niste doma, potem je A1 Smart Home rešitev za vas. Namreč s povsem preprosto namestitvijo opreme (spodaj v videu) boste rešili te zgoraj opisane težave, ki jih verjetno nimam samo jaz. Kako?

V vtičnico, kamor vključite likalnik namestite pametni “wall plug” in ga lahko preko pametnega telefona izključite kadarkoli želite. Ta rešitev je prav tako uporabna za preprečevanje škode pred strelami, saj v primeru bliskanja storite podobno, kot pri likalniku. Izključite vtičnico in vse naprave, ki so priključene bodo preživele.

S temperaturnimi senzorji in pa termostatskimi senzorji, ki jih namestite na radijatorje lahko krmilite temperaturo vašega doma. In tako, preden greste iz službe, poskrbite za to, da je vaše stanovanje dovolj toplo in vas ne bo zeblo. Ali pa obratno.

S senzorji gibanja in kamero pa od daleč nadzorujete svoj dom in dogajanje v njem. Namreč, rešitev je idealna za tiste, ki imate vikende, ki jih ne obiskujete pogosto. Senzor gibanja zazna “vsiljivca” v nepremičnini in vam javi alarm, ki je lahko povezan z varnostno službo in takrat se začne tudi snemanje prostora. Da tega, da lahko senzor odprtosti namontirate na okna in tako spremljate, kaj se dogaja, niti ne omenjam.

Ko sem dobil škatlo z vsemi temi napravami, sem se vprašal, če se mi res da ukvarjati s tem. Namreč, prestar sem že, da bi konfiguriral stvari in se ukvarjal s tem, ko nekaj ne deluje. Vendar je tukaj razlika velika. Uporabniško prijazen in zelo preprost postopek omogoča, da si vsak lahko sam namesti naprave in vzpostavi pameten dom.

Najpomembnejša naprava je A1 prehod (gateway), ki poskrbi za komunikacijo in ki vzpostavi vse dostope do vseh naprav, ki jih boste priključili. Kljub temu, da sem pričakoval vpisovanje IPjev in vsega ostalega, sem vse to naredil z aplikacijo, predvsem pa je celoten sistem poskrbel za vse.

Tudi naprave, ki sem jih priključeval sem dodajal s pomočjo aplikacije na telefonu. In začuda je vse delovalo kot mora. Nekdo je res dobro naštudiral uporabniški vmesnik in ga prilagodil tako, da je primeren vsakomur in se ga lahko loti čisto vsak. Vsak senzor in vsaka naprava ima sicer dodatna navodila, vendar je znotraj aplikacije povsem dovolj informacij, da razumete, kaj morate storiti. Sam sem imel vse skupaj sestavljeno in funkcionalno v manj kot desetih minutah. Ko sem vse skupaj preveril na telefonu preko aplikacije, pa sem bil navdušen.

A1 Smart Home resnično deluje. Namreč, tudi to, da si določitev področje delovanja – ko ste s svojim telefonom v bližini doma vas sistem registrira in sam izklopi alarme (če seveda to želite), lahko pa tudi ročno izklapljate alarme. In včeraj se mi je zgodilo to, da sem prišel domov in pozabil izklopiti alarme – čez par sekund je moj telefon začel “tuliti” in aplikacija je sama začela snemati dogajanje doma – v primeru, da bi nekdo vlomil, bi imel vse posneto, prav tako pa bi lahko v istem trenutku poklical policijo.

To je samo ena funkcionalnost A1 Smart Home. Če bi bil programer, potem bi si sprogramiral, da bi se primeru nepooblaščenega vstopa prižgale vse luči (dodatni senzorji) in da bi radio začel igrati tako glasno, da bi kdorkoli bi že vstopal definitivno pobegnil v istem trenutku.

Navdušen sem nad temi napravami, predvsem pa sem navdušen nad preprostostjo. In kljub temu, da moj dom ni ravno pameten, ker verjamem v to, da je pameten dom tisti, ki ima kamin, ker ga lahko zakuriš tudi kot ni elektrike in se na ta način segrevaš, mi je tole tako všeč, da bom vse skupaj vzel v mesečni najem.

Več informacij o sistemu A1 Smart Home

 1. cak, to objavo si napisal kar tako.. zastonj, na lepe oci? ne razumem, kako to ni sponzorirano?
  sprasujem zato, ker ne vem koliko je biased review.. ker zgleda kar zanimivo..

  pa se eno vprasanje.. ce izklopis plug na katerem je modem: kako ga vklopis nazaj, ce nimas interneta (do pluga)?

  1. odlicno vprasanje si zastavil. mislim, zadnje vprasanje :)

   ja, sem bil tako pameten in sem dal kabelski modem na ta plug, remote izklopil in nisem mogel vec prizgati. no, resitev je bila malce bolj preprosta – vse, kar je povezano z internetom sem prikljucil na ups in preko druge vticnice :)

   kako ni sponzorirano? nihce mi ni placal, nihce mi ni nicesar podaril.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja