Primož Roglič, Tour De France in odlična komentatorja Tomaž Kovšca in Martin Hvastja

Danes se bo v Parizu končal 105. Tour De France. Kolesarska dirka, ki traja 22 dni in v tem času kolesarji prevozijo 3.351 kilometrov. Letošnji Tour je zaznamoval tudi odlično slovenski kolesar Primož Roglič, ki je v skupnem seštevku končal na 4. mestu.

Kolesarstvo je šport, ki je v zadnjih letih dobil veliko pozornosti, ker je začel uspehe na dirkah dosegati Kisovčan Primož Roglič, ki je bil na začetku kariere smučarski skakalec in se je kasneje odločil, da kariero nadaljuje v kolesarstvu. Lansko leto je zmagal eno etapo na Touru, letos pa mu je uspelo priti v cilj v Parizu na četrtem mestu. Glede na to, da gre za njegov drugi Tour in da ni bil kapitan ekipe, je to čudovit dosežek. Kljub temu, da mu je kazalo, da bi lahko prišel celo na stopničke, pa se je potrebno zavedati, da pri vrhunskem kolesarstvu o teh stvareh odločajo drugi ljudje.

Glede na to, da je Primož zelo uspešen, je posledično v Sloveniji v zadnjem letu naraslo navdušenje nad spremljanjem kolesarjev. Pa vendar za to ni “krivda” samo Primoževa, ampak tudi nacionalne televizije in njenih dveh komentatorjev Toura: Tomaž Kovšca in Martin Hvastja sta dodala piko na i sicer precej nezanimivemu športu in iz njega naredila spektakel, ki je marsikoga za tri tedne prikoval pred televizijski sprejemnik.

Sam nisem ravno največji navdušenec nad kolesarstvom, saj mi je opazovanje kolesarjev preko televizije precej nezanimivo – vendar, ko dirke komentirata Kovšca&Hvastja je temu povsem drugače. Prikovan pred televizijo spremljam in poslušam njune komentarje. Kljub temu, da marsikdo opazi, da se ponavljata, pa to ni nič motečega. Mogoče edino malce preveč Hvastja skače v besedo vsakomur. Sicer pa je užitek spremljati dirke in kljub temu, da se ne dogaja prav veliko, človek dobi toliko informacij, predvsem pa si zaradi televizijskih ekip, ki snemajo dirko želi enkrat v življenju prevoziti to traso – vsaj z avtom.

Edina stvar, ki jo zamerim našim novinarjem so bila včerajšnja vprašanja Primožu Rogliču po koncu dirke – namreč, verjetno s(m)o vsi pričakovali njegovo tretje mesto in novinar si ni mogle pomagati, da ga ne bi trikrat vprašal o tem. Pa vendar je Primož tako “skuliran”, da se ni odzval na provokacijo, ki ni bila primerna – veliko bolj primerna bi bila čestitka, predvsem pa razumevanje, da verjetno tudi Primožu ni najbolj prijetno, če konča Tour na četrtem mestu. Ampak, kot sem že omenil zgoraj, to ni samo njegova odločitev in to ni samo njegovo delo. V profesionalnem športu je hierarhija jasno določena in vsak kolesar ima svoje naloge.

Čestitke Primož Roglič! In čestitke Kristijan Koren!

Sicer se sliši oguljeno, ampak zame je vsak kolesar, ki prevozi Tour de France in ni dopingiran, več kot zmagovalec. Kolesarji namreč dnevno konzumirajo okoli 8ooo kilokalorij, kar je enako 4 kilogramom sladoleda. In njihovo telo mora vse to predelati, pravtako pa se mora zelo hitro regenerirati, da je naslednji dan sposobno vseh naporov, ki so včasih nadčloveški!

Definitivno se pa že veselim 106. izvedbe Toura in upam, da Primožu v tretje uspe.