Vzpon na Martuljške slapove iz Martuljka in skok v zgornji Martuljški slap

Sončna nedelja. Vremenoslovci so napovedovali visoke temperature, zato je bila odločitev, da se povzpnem na Martuljške slapove odlična ideja. Izhodišče hotel Špik v Martuljku in potem pot po gozdu ob vodi vse do zgornjega Martuljškega slapu. Ocenjena pot je okoli ure in petnajst minut, vendar se da na vrh prit v okoli 45 minutah.

Očitno je precej podobno razmišljalo še veliko ostalih ljudi, ki so se odločili, da gredo na Martuljške slapove. Nekateri v natikačih, drugi v popolni planinski opremi. Pot sicer ni težka, vendar je vseeno potrebno kar precej moči v nogah, kajti pot se vseskozi vzpenja, razen odsek do Ingove brunarice je bolj preprost.

Glede na to, da gre vseskozi blizu vode je bilo kljub visokim temperaturam to prijeten vzpon. Tudi ni preveč težak, edino vzpon do zadnjega slapu, kamor sem namočil svojo rit, zahteva malce več tehničnega znanja – saj gre pot po steni, ki je varovana z “zajlo” in klini in ni primerna za vsakogar.

Seveda lahko izbere tudi krajši vzpon do prvega Martuljškega slapu, ki pa je precej preprost in traja okoli pol ure. Definitivno je to destinacija, ki je odlična za pobeg pred vročino in je dokaj preprosta. Vendar, še enkrat, nikar v natikačih v hribe!