Škofjeloško gorovje mi je povsem premalo poznano. Ko sem včeraj iskal destinacijo, kamor bi se lahko namenil, sem dobil predlog, da se podam na Blegoš. Za destinacijo sem slišal že precej krat, vendar se še nikoli nisem povzpel nanj – Blegoš je visok 1562 metrov.

Mimo Škofje Loke sem nadaljeval z vožnjo proti Gorenji vasi in sledil oznakam za Poljane in vas Javorje. Pot je dobro označena in v vsakem večjem križišču je oznaka za Blegoš. Ko sem prispel do kraja Gorenja Žetina sem nadaljeval pot in kmalu prišel do makedama – par sto metrov vožnje po njem in pred menoj je bilo veliko parkirišče, kjer sem pustil avto in se po strmem grebenu odpravil proti Blegošu.

Obstaja tudi bolj položna pot, ki je precej lahka za vse tiste, ki imajo malce manj kondicije. Sicer se tista pot vleče, vendar je primerna za pridobivanje kondicije. Sam sem v dokaj hitrem tempu in v času okoli 35 minut prišel do vrha Blegoša in užival v razgledu, ki mi ga je ponudil. Pot po grebenu je vseskozi speljana po gozdu, razen zadnjih par sto metrov gre po travniku.

Nazaj sem se spustil mimo koče in potem po položni cesti in tako užival v razgledu. Ker sem imel informacijo (hvala Stanko), da je pri Hotavljah termalni bazen v Kopačnici, sem se odpravil še tja. In res je zgrajen bazenček sredi narave, vendar že dlje časa nihče ne skrbi zanj – kar je bila posledica, da nisem skočil vanj. Temperatura termalne vode je okoli 21. stopinj in o njem je cel kup podatkov o dobrih učinkih na telo.