Jezero Sorapiss / Lago di Sorapiss je po mojem skromnem mnenju najlepše jezero v Dolomitih. Jezero je čudovito in takoj mi je postalo jasno zakaj je na vseh mogočih in nemogočih fotografijah na instagramu – ker je njegova barva drugačna od barv jezer, ki sem jih sedaj videl.

Lago di Sorapiss leži na višini 1923 metrov. Sam sem se odločil za dostop s prelaza Tre Croci, kar pomeni okoli 150 metrov višinske razlike. Pot do jezera je označena in prijetna. Zgolj krajši odsek je malce bolj strašljiv, saj gre pot po robu strmega prepada – posledično tiste, ki nas je strah višine, malce stisne.

Pot do jezera je dolga okoli 5800 metrov in do jezera sem prišel v uri in petnajst minut. Potrebno je upoštevati številne turiste, ki gredo počasi proti jezeru in številne, ki se vračajo in se jim je potrebno umikati. V Italiji, na tej višini, ni ravno gorniške kulture pozdravljanja in marsikdo diši bolj, kot pa jaz dišim, ko grem zvečer ven.

Ko sem opazoval mlajša dekleta, ki so sopihala s preveč kilogrami proti jezeru, mi je bilo jasno zakaj gredo tja – s popolnim “mejkupom” gredo pozirati ob jezero. In ob jezeru je neskončno “instagram husbandov”, ki fotografijo svoje boljše polovice v vseh mogočih pozah.

Ko prideš do jezera ostaneš za par sekund brez komentarja. Jezero Sorapiss je še lepše, kot je na fotografijah. Sam sem imel veliko srečo, saj je par minut po prihodu začeli deževati, kar je pomenilo, da so vsi obiskovalci “pobegnili” in je tako jezero ostalo samo meni. Vendar po drugi strani bi bilo jezero še lepše, če bi bilo obsijano s soncem in ne bi bilo zavito v oblake.

Par sto metrov od jezera je gorska koča, do katere so ravno s helikopterji dostavljali hrano in pijačo. Zato je bila zaprta do 12. ure, kar je za marsikaterega obiskovalca v “all starkah” pomenilo, da bo šel žejen nazaj.

Ko sem se po uspešnem skoku v jezeru vračal nazaj proti prelazu Tre Croci sem bil vesel, da se že vračam. Trume obiskovalcev so se valile proti jezeru – tudi dekleta v usnjenih jaknah in krilih.