Bi zastonj fotografirali 8 ur za prepoznavnost, saj bodo fotografije objavljene v medijih

Fotoklub išče fotografe, ki bi preživeli dan v živalskem vrtu in bi fotografirali dogajanje. Če ste fotograf, lahko ta dan dobite vlogo uradnega fotografa in zastonj vstopnico v živalski vrt. Potrebujejo deset fotografov in na koncu so zapisali – prednost udeležbe je ta, da boste s fotografijami, ki jih boste napravili, postali še bolj prepoznavni, saj bodo objavljene v medijih.

Zakaj nisem zapisal imena podjetja? Ker je dogodek na Facebooku organiziral fotoklub in ne podjetje, ki pripravlja dogodek. Ker iz zapisanega sklepam, da išče fotoklub fotografe za ZOO Ljubljana in ne za podjetje.

Ampak glede na to, kako je uporabljen “flyer” dogodka, se sprašujem, če se organizator dogodka sploh zaveda, da bo marsiko mislil, da oni iščejo deset fotografov, ki jih plačajo s prepoznavnostjo?

Mogoče gre v tem primeru zgolj za potezo posameznika iz fotokluba, ki ni bila niti usklajena niti zanjo ne vedo organizatorji in ZOO Ljubljana. Mogoče je bila to samo njegova odločitev, da na takšen način išče fotografe.

Po drugi strani pa se bo verjetno našel kdo, ki bo prišel v živalski vrt in fotografiral in za to dobil brezplačno vstopnico. Vsak se seveda odloča sam, predvsem pa vsak ve za koliko je pripravljen delati.

Glede na to, da je zadnje čase veliko govora o teh “te bomo podpisali”,  “na naslednjem projektu se bomo zmenili za ceno”, “dobil boš prepoznavnost” projektih, se mi zdi tale poteza fotokluba, ki bi moral biti ravno na nasprotni strani, precej žalostna. Še bolj pa, ker s takšno objavo meče slabo luč tako na organizatorja dogodka, kot tudi na ZOO Ljubljana, če seveda nimata nič “z outsourcanjem” fotografov.

In ja, fotografije bodo objavljene v medijih. Za to pa se splača iti za 8 ur fotografirati v živalski vrt, kajne?

 

  1. V čem je težava? Saj ne fehtajo profijev, da pridejo slikati zastonj. Je pa to lahko odlična priložnost, da se pri delu preizkusi kak nadobuden amater, ki morda s tem res začne buildati svoj portfolio. Saj veš kako je – da dobiš (plačano) delo, rabiš izkušnje in reference. Da pridobiš izkušnje in reference pa rabiš (plačano) delo. Nekje je torej treba začeti. Je pa to svobodna izbira organizatorja – lahko se zgodi, da se prijavi kak totalni amater, ki se bo v zameno za tri meglene slike cel dan zastonj sprehajal po ZOO-ju. ;-)

Komentarji so zaprti.