Vsem staršem želim uspešno novo šolsko leto

Skoraj 22.000 otrok bo danes prvič prestopilo prag učenosti. V šolskem letu 2018/19 bo osnovne šole v Sloveniji obiskovalo 184.169 učencev in srednje šole 73.200 dijakov. Vendar prvi šolski dan največ stresa prinese staršem in posledično iz tega izhaja tudi moj naslov.

Mogoče o tem ne bi smel pisati, ker nimam otrok in ker nimam pojma o tem.

No, ne gre zgolj za prvi šolski dan, ki povzroča kup stresa staršem, ampak gre za celotno obdobje šolanja. Mogoče malce preveč posplošujem, vendar v končni fazi so se časi tako spremenili v zadnjih 20+ letih, da so v bistvu starši tisti, ki “hodijo v šolo” in dobivajo ocene in ne njihovi otroci.

V bistvu gre za to, da starši preko svojih otrok poskušajo uresničiti svoje neuresničene sanje. In ker marsikateri otrok ni dovolj “dober”, mu pri tem pomagajo starši – izdelujejo stvari za šolo, pišejo naloge, predvsem pa so starši tisti, ki “silijo” otroka, da bi bil najboljši. V bistve gre za tekmovanje staršev, ne pa za njihove otroke.

Ko se spomnim, ko je mami, ki je bila “tršica” pripovedovala zgodbe o tem, kako so se spreminjale generacije – kljub temu, da je učila razredni pouk v 2. razredu na manjši šoli na Izlakah, mi je bilo že takrat precej jasno, da bo šlo vse skupaj v neko čudno smer. O tem je bilo napisanega že veliko, saj veste: s starši na informativni dan, s starši na vpis, s starši po mesečno vozovnico, starši pišejo prošnje za delo, starši  …

Da ne bo pomote. S tem ni nič narobe – če je to zdrav odnos, če pa bo zaradi tega otrok postal nesamostojen, pa je bila povzročena škoda prevelika za otroka.

In ko se vrnem nazaj k prvemu dnevu v šoli. Seveda je lepo, da starši skrbijo za svoje otroke, vendar bi bilo bolj pomembno, da bi jih naučili odgovornosti – da tisto, kar bodo sejali, da bodo želi. Precej bolj kot to, da so starši tisti, ki svojim otrokom rešujejo riti, ker so jih pač drugače vzgojili in niso imeli dovolj časa za pravilno vzgojo. Posledično pač poskušajo spremeniti te stvari in njihov stres je celotno šolsko leto zelo visok, kajti za njih je to tekmovanje in dokazovanje, da je njihov otrok najboljši.

Sicer pa srečno vsem staršem, predvsem pa vsem, ki danes prvič prestopate prag učenosti. In naj vam bo šola užitek, saj vas potem čaka resnično življenje …

p.s.: seveda niso vsi starši enaki in obstajajo tudi razumski, ki poskušajo otroku pokazati, da življenje ni življenje v vati, ampak je vse prej kot to.