Kriptomat je storitev, ki omogoča uporabnikom nakup kriptovalut in žetonov na preprost način. Lansko leto je Slovenijo zajela “kripto mrzlica”. Vse debate so bile okoli kriptovalut, žetonov, ICOjev. Cene kriptovalut so šle v nebo in in pohlep ljudi je bil predvidljiv. Najbolj pogosto vprašanje, ki sem ga sam dobil je bilo – kako naj čim hitreje odprem račun na kateri izmed borz in vložim svoj denar v kriptovalute in zaslužim.

Povpraševanje po odpiranju računov na različnih platformah je bilo nenormalno. Posledično je bila tudi čakalna vrsta za odpiranje računa precej dolga, kar pa je lahko pomenilo veliko spremembo v ceni kriptovalut. Pa vendar ljudje niso opustili upanja po hitrem in lahkem zaslužku, ko so brali o 300 in več odstotnih donosih na vložek.

Potem je prišel januar in streznitev. Marsikoga še sedaj boli, ko je vzel kredit in vložil v kriptovalute denar, ki ga dejansko ni imel. Cene so padale in ljudje so “hodlali” svoje kriptovalute in upali, da se trend spremeni. Tisti, ki jim je bilo jasno, da ne morejo cene iti neskončno v nebo, so bili bolj pazljivi in so jo odnesli z manjšo izgubo. Nekateri še vedno upajo, da se bo vse skupaj spremenilo in se bo vrnil trend rasti tudi v kriptovalute.

Moj nasvet, preden nadaljujem s pisanjem o storitvi Kriptomat – v kriptovalute vložite zgolj tisti denar, ki ga lahko tudi vržete skozi okno.

Kriptomat je slovenska storitev, ki omogoča preprost nakup kriptovalut in kripto žetonov. Ne omogoča borznega trgovanja, omogoča pa nakazovanje denarja na račun, menjavo valut in tudi izplačilo. Zaenkrat omogočajo izplačilo na tekoči račun in kasneje bodo dodali tudi izplačilo / nakazilo na kreditno kartico.

Če vas še vedno zanima vstop v svet kriptovalut, potem je tole ena izmed preprostejših variant, predvsem pa je hitra. Seveda obstaja tudi možnost nakupa Bitins “voucherjev” na Petrolu in kasnejše vnovčenje na spletu, ali pa nakazilo na katero izmed denarnic. Ali pa odpiranje računa na kateri izmed borz – Bitstamp, Binance, …

Sam sem testiral njihovo storitev in ugotovil, da je preprosta – razen en korak, ki bi se ga dalo izboljšati. Kaj potrebujete, da odprete račun?

 • telefonsko številko (zaradi “default” 2-stopenjske avtentifikacije)
 • elektronski naslov
 • osebni dokument (zaradi KYC – preverjanja identitete)
 • bančni račun (zaradi nakazila 25 evrov ob odprtju računa)

Sam sem odprl račun v manj kot dveh urah – od prvega klika, do tega, da sem imel denar že na računu. Kar me je pozitivno presenetilo, še posebej, ker imam NLB banko in včasih transakcije trajajo dlje časa.

Koraki, ki jih je potrebno opraviti:

 • klikneš na https://kriptomat.io/ (referral link)
 • vpišeš svoje podatke – ime, priimek, elektronski naslov, geslo in se strinjate s pogoji in potrjujete, da ste stari 18 let
 • sledi potrditev elektronskega naslova
 • in potem verificirate svojo GSM številko, kamor boste ob vsaki prijavi dobili kodo, ki omogoča prijavo
 • potem sledi verificiranje vaših dokumentov – postopek je preprost in intuitiven
 • kasneje pa sledi še prvo nakazilo denarja na račun, kar pomeni tudi odprtje računa – jaz bi predlagal, da se pri postopek malce poenostavi in se kreira QR koda, ki omogoča takojšnje plačilo, kot pa izpolnjevanje UPN nalogov za SEPA nakazilo (kar je sicer vse zelo dobro razloženo), kjer sem imel malce težav
 • po prilivu denarja na račun lahko kupite kriptovalute ali žetone – zaenkrat so na voljo valute BTC in ETH in žetona REP in GNO
 • več informacij o Kriptomatu

Še par stvari, ki so pomembne:

 • storitev Kriptomat je licencirana in regulirana v skladu z EU zakonodajo
 • provizije: 1,45% – minimalna provizija 1,45 EUR
 • SEPA depozit / dvig – 1 evro zaračuna banka
 • dnevni SEPA depozit in dvig – 25.000,00 EUR / mesečni SEPA depozit in dvig – 200.000,00 EUR

Suma sumarum. Storitev deluje odlično in hitro. Moja izkušnja je zelo pozitivna, vendar pričakujem, da bo na njej več različnih kriptovalut v kratkem, predvsem pa da bo na njej tudi več žetonov. Kajti sedaj, ko so cene nizke, se splača odvečna sredstva investirati v kriptovalute in ne tako, kot večina Slovencev – ko začnejo cene strmo naraščati in vsi vlagajo v kripto svet.