Wiko View 2 / Wiko Android pametni telefon za manj kot 200 evrov

Pred časom so me kontaktirali, če bi testiral telefon Wiko View 2. Glede na to, da nisem vedel, da obstaja podjetje Wiko, ki proizvaja mobilne telefone, sem bil seveda malo presenečen. Wiko je francosko podjetje, ki že od leta 2011 izdeluje cenovno ugodne mobilne telefone, ki v sebi skrivajo veliko in še več. Seveda je cena odvisna od modela – jaz sem dobil na test View 2, ki stane okoli 200 evrov.

Prav ste prebrali. Cena telefona je nizka. Nižja v primerjavi s telefoni, ki so sedaj na trgu glede na karakteristike. Pa vendar, kljub nizki ceni, je to precej zanimiv telefon, ki med drugim omogoča odklepanje s funkcijo prepoznave obraza, ima NFC, 16 MP selfie kamero (tega sicer ne razumem povsem, ampak verjetno nisem ciljna skupina) in 4000 mAh baterijo.

Objava ni plačan, sponzorirana, niti nisem dobil telefona v dar.

Očitno so cenejši telefoni postali trend, saj  gre vse več proizvajalec v ta cenovni razred, ki pa uporabniku ponuja že zelo veliko.. View 2 je malce dražji od A1 Smart N9, ki sem ga pred časom dobil na test in ki me je navdušil.

Kaj se torej skriva v telefonu Wiko View 2?

 • teža: 153 g
 • velikost zaslona: 6 inčni (IPS, Corning Gorilla Glass)
 • ločljivost: 1528 x 720 slikovnih točk
 • procesor: Snapdragon 435 MSM8940 Octa-Core 1.4 GHz
 • operacijski sistem: android (Oreo)
 • spomin: RAM: 3 GB
 • notranji pomnilnik: 32 GB
 • reža za zunanjo kartico Micro SD do 128 GB
 • baterija: Li-Ion; 4000 mAh
 • foto: 16 milijonov slikovnih točk prednja kamera in 13 milijonov slikovnih točk zadnja kamera
 • video: 1080p@30 f/s full HD
 • senzor za prstni odtis na zadnji strani
 • NFC
 • prepoznava obraza
 • čas pogovora do 42 ur

Če sem bil na začetku skeptičen, ker nisem poznal znamke telefona, lahko po par dneh uporabe priznam, da me je navdušil. Predvsem me je navdušila baterija, saj mi omogoča, da uporabljam telefon, brez da sem večino časa priklopljen na kablu, kot sem se v zadnjem času navadil z dve leti starim iPhone 6s.

Kljub temu, da na njem teče operacijski sistem Android, se mi zdi, da se ga počasi navajam in da najdem vse funkcije, ki jih omogoča.

Seveda me je najbolj zanimalo fotografiranje v slabših svetlobnih pogojih, zato sem naredil par fotografij, ki prikažejo razliko – gre zgolj za resize fotografije, brez dodatne obdelave in v obeh primerih gre za isti model in isto postavitev. Tokrat mi je priskočil na pomoč #mightyfuck, ki je veselo poziral.

Razlika je v barvi – meni je bližja malce bolj saturirana, kar mi ponuja iPhone, vendar so fotografije narejene v Wiko View 2 prav tako odlične. Verjetno, če bi se malce bolj poglobil v nastavitve, predvsem pa, če bi odkril kakšno funkcijo portrait mode, bi bile verjetno tudi precej bolj saturirane – ali pa zgolj pravilno nastavil white balance.

Suma sumarum. Kljub nizki ceni me je telefon pozitivno presenetil tako po funkcionalnostih, kot tudi pri sami uporabi. Pričakoval bi, da je narejen “bolj leseno”, pa temu ni tako. Prav tako bi pričakoval, da bo telefon počasen pri sočasnem poganjanju več aplikacij. Tudi temu ni tako.

Če bi bil Android uporabnik, bi bil tole verjetno moj “backup” telefon. Ampak za enkrat še vedno ostajam na iPhonetih, ki so mi precej bolj preprosti za uporabo.

Telefone znamko Wiko je mogoče kupiti v trgovinah Big Bang.

 1. Ne zgledajo satutirane, ampak white balance je mimo. Poskusi kliknit na belo, pol pa slikat… Morda ulovi pravo barvo. Drugače pa odstraniš modro iz slike… razen, če imaš doma modre prevleke. :D

  1. hahah :) saturirane so iphone fotke – vedno so precej bolj navite barve v primerjavi z ostalimi ..

   in ja, white balance je bil napacen, ker sem imel nastavljeno na manualno in napacno temperaturo :(

   bom drugic bolj pozoren, ker tokrat sem se prvic poigral s primerjavo na ta nacin. ampak je smiselno :)

Komentarji so zaprti.