Lucija Ušaj je odvetnica. Je članica stranke SDS. Po poročanju revije Reporter naj bi bila tudi kandidatka za županjo Ljubljane na prihajajočih volitvah. Prav tako pa je Lucija Ušaj uporabnica twitterja, kjer si pogosto dovoli preveč – njeni tviti so velikokrat sovražni govor in posledično se mi zastavlja vprašanje – zakaj Odvetniška zbornica Slovenije še ni ukrepala proti njej.

Kaj se je zgodilo, da pišem o Luciji Ušaj Šikovec? Kot mnogim drugim pripadnikom stranke SDS se zdi, da lahko na tviterju napiše karkoli želi, predvsem pa, da lahko zaradi “svobode govora” žali, piše neresnice in potvarja dejstva. In to, kar si je dovolila odvetnica Ušajeva v teh dneh pač preseja meje zdravega okusa. Gre za tale tvit, da izpostavim samo enega in ne vseh, ki so prav tako sporni:

Zakaj v to zgodbo vpletam Odvetniško zbornico Slovenije? Ker je Lucija Šikovec Ušaj njihova članica. Predvsem pa zato, ker ima Odvetniška zbornica Slovenije tudi kodeks odvetniške poklicne etike, kjer je v 8. členu zapisano:

Odvetnik naj pri svojem delu skrbi, da ohrani osebno čast in čast odvetniškega poklica. Tudi v življenju in delu, ko ne opravlja odvetniške dejavnosti, naj se varuje, da ne bi škodoval ugledu odvetništva.

Odvetnik naj vselej upošteva pravila o lepem vedenju. Odlikuje naj se v humanosti in spoštovanju človekovega dostojanstva. Prizadeva naj si za višjo kulturo v odnosih med ljudmi in za uveljavljanje vzgojnih vplivov.

Po tem pravilu naj ravna tudi tedaj, ko preneha opravljati odvetniški poklic.

Očitno za Lucijo Ušaj ne velja kodeks stanovske ogranizacije. Mogoče pa je čas, da OZS razmisli o tem, da bi vsaj opozorila odvetnico!

No, očitno se ji bodo odpovedali tudi v stranki – ker očitno tudi sami razumejo, da jim dela večjo škodo kot korist s svojimi tviti, predvsem pa vtikanjem v vsako stvar. Mogoče pa ne gre samo za trenutno stanje odvetnice ….