Zaradi alkohola letno umre tri milijone ljudi, koliko zaradi marihuane?

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila podatek, da zaradi alkohola letno umre tri milijone ljudi. Številka je visoka in višja kot pa število smrti zaradi nasilja, prometnih nesreč in aidsa skupaj. Vendar je alkohol sprejemljiva droga, medtem ko marihuana ni – kljub temu, da je število smrtnih žrtev zaradi predoziranja z marihuano praktično enako nič. Mogoče komu pade na glavo kakšnih 50 kg trave …

Med smrtnimi žrtvami alkohola je skoraj tri četrtine moških. In podatki, ki so jih objavili pri WHO so podatki iz leta 2016, ko je bil alkohol kriv za skoraj 5,3 odstotka vseh smrti v letu.

Zakaj primerjam alkohol in marihuano? Preprosto zato, ker je alkohol sprejemljiva droga – del naše folklore, zgodovine in se kot tak tudi tolerira. Če bi obstajala statistika nasilja, ki je bil povzročen zaradi posledic alkohola in zaradi marihuane, bi verjetno marsikdo začel drugače razmišljati o “drogi” marihuani. Ampak to seveda ni pomembno. Pomembno je, da so “droge” preganjane in da je alkohol sprejemljiv.

V bistvu se dvoličnost pozna že pri sami vožnji vozil. Če napihaš, kot posledica uživanja alkohola, imaš tolerančno mejo, koliko lahko napihaš. Če skadiš joint in te ustavijo policisti, ni nobenega tolerančnega praga in si posledično takoj kriv.

Mogoče je skrajni čas, da ljudje, ki pišejo zakone pomolijo glavo iz peska in da začnejo malce drugače tretirati marihuano in njene derivate. Predvsem pa, da se pri nas začne razmišljati o legalizaciji marihuane in njeno legalno prodajo v za to primernih prodajalnah in lekarnah – predvsem bi imela država največjo korist od tega.

Komentarji so zaprti.