Pred tremi meseci je prišel tisti čas v letu, ko sem se spomnil, da moram vsaj za nekaj časa prenehati piti priljubljeno Coca Colo. Tako, kot vsako leto. Včasih zdržim mesec dni, včasih več – glede na količino Coca Cole, ki jo sicer dnevno spijem, pa je na začetku vedno znova prisoten odtegnitveni sindrom – ja, lahko si odvisen od Coca Cole.

Po treh mesecih brez kapljice Coca Cole lahko sporočim, da se nič več ne počutim kot odvisnik. In Coca Cola, kljub moji odločitvi, še vseeno kotira na borzi in je preživela to!

Odločitve pri meni so stvar navdiha. Ko sem odhajal z Dela, sem se odločil še za ta korak. Priznam, na začetku je bilo precej težko. Namreč, ko sem šel na pijačo, sem vedno znova naročil Coca Colo. Potem pa sem moral piti limonade, ingverjevo pivo in podobne zvarke. In priznam, lažje je spiti 5 Coca Col v enem večeru, kot pa 5 limonad.

Na začetku se mi je poznal manjko sladkorja. Dejstvo je, da so po steklenički Coca Cole moji možgani začeli precej bolj efektivno delovati in ob pomanjkanju tega, so bili bolj počasni. Približno teden dni je minilo, da so preklopili v drug način in da so začeli temi primerno tudi reagirati. V tem času sem se poskušal izogibati tudi večini ostalih sladkarij, posledično je bilo zelo malo sladkorja v meni in je telo lahko porabilo nakopičene zaloge (hahaha).

V bistvu sem odkril, da je v tem obdobju mojemu telesu prijalo veliko rekreacije – vzponi na vrhove, tek, kolesarjenje. Ravno obratno, kot bi sicer človek pričakoval. Predvsem pa je telo delovalo boljše, ko je bil deficit vsega tega, kar je bilo prej zanj normalno. Čudno je moje telo, tega se zavedam in predvsem se zavedam, da še vedno nisem odkril skrajnosti svojega telesa.

Sedaj, ko so minili trije meseci ni več želje po Coca Coli, telo nima več “krejvinga” po sladkorju in predvsem se zopet počutim kot resetiran glede tega. Predvsem pa mi je všeč, da so te moje “odtegnitvene kure” postale del vsakoletnega čiščenja organizma pri katerem ne uporabljam “zvarkov” superživil, ali pa vsega ostalega sranja, kar ponujajo v prodaji podjetja, ki delujejo po principu – za slabo blago potrebujemo veliko oglaševanja, da nas bodo ljudje opazili in ugotovili, da potrebujejo naše izdelke.

Do kdaj brez Coca Cole? Ne vem. V tem času se mi je samo enkrat zgodilo, da sem resno pomislil, da bi si jo naročil – pa še to je bilo v “fensi” restavraciji, kjer bi odlično prijala. Vendar je bila moč volje močnejša in sem se izognil temu. Mogoče pa si jo odprem jutri, ali pa čez mesec dni. Kdo bi se ukvarjal s tem …