Kopanje brez kopalk v morju 8. oktobra / nič ekstremnega, ravno nasprotno

Včeraj sem moral na Primorsko. V Ljubljani je ravno začelo deževati, zato sem bil vesel, ko se je okoli Ajdovščine pokazalo sonce in so se temperature dvignile nad 24 stopinj. Da, prav ste prebrali. 8. oktobra in temperature krepko nad 20 stopinjami.

Ko sem opravil svoje, sem se odločil, da se zapeljem do Gradeža, na sprehod po obali po jesenskem soncu. Gradež je bil prazen. Le par penzionistov na ulicah, no tudi par ležalnikov (dobesedno zgolj par) na dolgi plaži je opozarjalo na to, da je konec sezone in da je ponedeljek. Med vikendi je Gradež ponavadi vedno poln.

Zanimivo je opazovati mesta, ki so turistične destinacije, kako preprosta in prazna so, ko ni turistov, ko ni obiskovalcev in ko ni več sezone. Med hojo po plaži mi je postalo žal, da nisem s seboj vzel kopalk. Predvsem zato, ker je bila voda kristalno čista in ker je bilo sonce res toplo – tako toplo, da sem lahko slekel majico.

Dejstvo, da nimam kopalk me ne bo odvrnilo od tega, da bi skočil v morje. Na koncu prvega pomola ni bilo nikogar in posledično sem se lahko mirno slekel, skočil v morje in zaplaval.

Voda in toplo ozračje je bila popolna kombinacija – sicer ne vem kakšna je bila temperatura vode, vendar po občutku bi rekel, da okoli 19 stopinj. Zunanja temperatura pa okoli 26 stopinj. Po par minutah plavanja sem zlezel iz morja in se na lahnem vetru posušil. Več kot odlično izkoriščen dan. Sicer temperatura vode ni bila nič ekstremna, vendar je bila poživitev na mestu.