Naturetini izdelki s 33 odstotkov manj vsebine za isto ceno / družbeni poskus ob Svetovnem dnevu hrane

Jutri, 16. oktobra, je svetovni dan hrane. Glede na količino hrane, ki jo zavržemo, so se pri Eti odločili za zanimiv poskus. Svoje izdelke so v soboto v Intersparju prodajali za enako ceno kot do sedaj, vendar z 33 odstotkov manj vsebine.

Ne, ni šlo za nateg, ampak za opozarjanje na precej velik problem, ki se ga ponavadi niti ne zavedamo – in 33 odstotkov so namenili tisti, ki hrano resno potrebujejo. Po podatkih Statističnega urada Slovenije smo v letu 2016 v Sloveniji zavrgli 74 kg hrane na prebivalca, od tega v gospodinjstvih kar 48 odstotkov.

Ideja mi je všeč. Iz dokaj preprostega razloga – ker se šele v takšnem primeru, ko nas nekaj “udari po denarnici” začnemo zavedati koliko hrane dejansko vržemo stran. Predvsem so takšne akcije mogoče opomnik, da se da delati s hrano tudi na drugačen način. In ko gledam video dogajanje v trgovini nisem niti najmanj presenečen. Vsi namreč pričakujejo 33 odstotni popust in ne 33 odstotkov manj za isto ceno. Očitno smo se tako razvadili popustov, da imamo težavo dojemati realnost.