Kanada legalizirala marihuano za rekreativno uporabo / v Kanadi lahko kupite marihuano v licenciranih prodajalnah

Kanada je danes legalizirala marihuano za rekreativno uporabo. S tem je postala druga država na svetu, za Urugvajem, kjer je že legalizirana uporaba marihuane. S tem so storili velik korak naprej, ki omogoča nadzor nad trgom marihuane, prav tako pa pričakujejo, da bo v državni proračun priteklo 400 milijonov dolarjev.

Polnoletni prebivalci Kanade lahko od licenciranih prodajalcev kupujejo olje, semena in posušeno marihuano in imajo pri sebi do 30 gramov te posušene rastline. Prav tako lahko na gospodinjstvo vzgojijo štiri sadike marihuane. Prepovedano pa je večje posedovanje marihuane, kot tudi kupovanje marihuane na nelicenciranih mestih. Kazni za te prekrške so visoke – prodaja marihuane mladoletni osebi lahko prinese do 14 let zaporne kazni.

Legalizacija marihuane je bila predvolilna obljublja premierja Justina Trudeauja, saj se je zakon iz leta 1923, ki je kriminaliziral uporabo marihuane, ni pokazal kot učinkovit, saj so Kanadčani med največjimi porabniki kanabisa na svetu.

Glede na to, da je legalizacija marihuane postala trend v svetu, močno upam, da se bo tudi Slovenija priključila državam, ki so začele razmišljati v tej smeri. Predvsem pa upam, da se bodo “odločevalci” začeli zavedati, da s kriminalizacijo uporabe marihuane zgolj vzpodbujajo črtni trg, ki v Sloveniji cveti zelo dobro.