Koprivnikar, BTC in 5G frekvenca VS Simonič, Tušmobil in UMTS frekvenca

“Afero” o podelitvi brezplačnih 5G frekvenc družbi BTC je odkril Bojan Požar. Kljub temu, da ni šlo za komercialne frekvence, ampak testne, je bila škoda narejena in Boris Koprivnikar je ostal brez službe, BTC pa je vrnil testne frekvence. Vendar je potrebno za razumevanje vsega skupaj skočiti desetletje nazaj.

Frekvence mobilnega omrežja so odlična priložnost za polnjenje državnega proračuna. Leta 2014 je AKOS 4G frekvence prodal za 149 milijonov evrov. Leta 2001 je Mobitel APEKu plačal okoli 105 milijonov evrov za UMTS frekvenco. Par let kasneje sta za precej nižji znesek to frekvenco kupili tudi podjetji T2 in Simobil. Vendar je bil na trgu še en ponudnik – Tušmobil, ki ni imel te frekvence.

Leta 2008 poskrbeli tudi za njih – APEK je objavil razpis konec leta in nanj se je prijavil zgolj Tušmobil. Namesto, da bi tedaj zaračunali frekvenco, so jo zastonj podatili Tušmobilu. Podobno, kot se je zgodilo dve leti prej, ko je bila v igri koncsija za uporabo 1800 MHz frekvence. Direktor APEKa je bil tedaj Tomaž Simonič, ki naj bi dobil v zameno za to tudi nepremičnino. Vse to se je dogajalo v času vlade Janeza Janše in v bistvu naj bi šlo za to, da je Tuš odstopil od tožbe proti Andrijani Starina Kosem.

In potem se vrnemo v let0 2018, ko se zgodi “afera Koprivnikar”. V bistvu ne gre za komercialne frekvence 5G, ampak za testne, ki so namenjene ravno testiranju. Verjetno je bilo “novinarju” povsem jasno, da ne gre za komercialne frekvence – ker BTC ni mobilni operater in posledično ne bi mogel niti “tržiti” frekvenc, vendar zanj to verjetno ni bilo niti najmanj pomembno. V tem primeru se je šlo zgolj za to, da je nekdo vrgel pasjo bombico in počakal, da je počila. Kljub temu, da so bili podatki zavajajoči je to “post festum” povsem nepomembno.

Zakaj bi torej BTC potreboval testno 5G frekvenco? Ker so že pred časom pisali o tem, da bodo naredili “pametno mesto”, kjer bodo poligoni za avtonomna vozila in ker vzpodbujajo uporabo novih tehnologij. Tehnologija 5G namreč prinaša cel kup “sladkorčkov”, ki jih bo seveda potrebno najprej testirati.

  • višje podatkovne hitrosti – od 1 do 10 Gbit/s in nekaj 100 Mbit/s v urbanem okolju
  • večja energetska učinkovitost – tudi do 90 odstotkov manjša poraba energije v omrežju
  • nizek odziven čas – 1 milisekundna zakasnitev med končnima točkama
  • dostopnost vsepovsod – s tem bo omogočen lažji razvoj avtonomnih vozil, interneta stvari, predvsem pa dostopa do hitrega interneta kjerkoli

Vendar je v končni fazi vse to nepomembno, če je bilo pomembno zgolj diskreditirati ex ministra in BTC, kajne?