EBN – European Business Number / nateg za 771 evrov / zakaj Pošta to omogoča?

Spet tisti dan v letu, ko sem v nabiralnik dobil “sofisticiran” nateg, ki se imenuje EBN – European Business Number. Gre za pošto naslovljeno podjetnikom in s.p.jem, ki jih poziva k vpisu v tuje poslovne imenike. Po prvem občutku prejemnik dobi občutek, da gre za brezplačno zadevo, ki je nujna za njegovo podjetje, vendar je v drobnem tisku zapisana tudi cena, ki jo mora podjetnik plačati, če izpolni dokument in ga pošlje pošiljatelju po pošti – ta neumnost vas bo stala 771 evrov!!!

Če ste med “prejemniki” te pošte – niti je ne odpirajte, ampak jo direktno vrzite v smeti (med papir). Evropske poslovne številke ne potrebujete in v tem primeru gre zgolj za nateg in verjetno marsikoga, ki ni ravno vešč podjetništva in pojmov povezanih z njim lahko takšno pismo prepriča, da ga izpolni in pošlje. In potem dobi položnico, ki jo mora plačati, sicer sledi opomini ..

Glede na to, da gre za nateg, me zanima, zakaj v tem primeru Pošta Slovenije, preko katere poteka pošiljanje – Maillog AT POSTAGE PAID,  p.p.450 SI-1003 LJUBLJANA, 1001 Ljubljana AT (ali smo sedaj že v Avstriji?) ne ukrepa in prepreči tega natega? Ali pa se ji gre zgolj za to, da zasluži denar? Gre pač za zavajajoče “oglaševanje” in v tem primeru bi lahko Pošta posegla v to – ali se pač motim?

Če ste bili “prehitri” in ste vseeno poslali nazaj izpolnjen formular – potem pričakujte položnico. Vendar imate vseeno možnost, saj v primerih zavajajočega oglaševanja izdajatelja navedenega imenika pogodba sploh ne nastane, saj ni skladnosti volj obeh strank za sklenitev pravnega posla in potemtakem do soglasja, kot temeljne predpostavke za veljavnost pravnega posla, ne pride. Več si lahko preberete na GZS