2o. novembra bo Slovenija dobila svojo izdajo kulinaričnega vodnika Gault & Millau. Za to je zaslužna Mira Šemić, ki sem jo imel pred časom priložnost spoznati in me je popolnoma očarala s svojim poznavanjem vina in svojim pogledom na kulinariko in “guštanje”.

Kulinarični vodnik Gault & Millau bo Slovenijo postavil na zemljevid gastronomije in v tem primeru ne gre za anonimno glasovanje, ampak za to poskrbijo “ocenjevalci”, ki restavracije obiščejo kot običajni gostje in ne ocenjujejo zgolj hrane, ampak tudi ambient in storitev (postrežbo). Hrano fotografirajo in na koncu tudi sami plačajo račun – vse to vnesejo v sistem, ki dodeli restavraciji “kuharske kape”. Najvišja stopnja je 5 kuharskih kap, kar v Sloveniji verjetno ne bo prejela nobena restavracija.

V zadnjih osmih mesecih je sedem ocenjevalcev obiskalo 140 restavracij v Sloveniji – obiskali so jih dvakrat, da so naredili dvojni test. V Sloveniji ne bodo predstavljene samo restavracije, ampak bodo predstavili še 50 priljubljenih zbirališč, kot so slaščičarne, pizzerije, vinski in tapas bari ter lokali z burgerji, 50 vrhunskih vinskih kleti in 15 malih pivovarn..

Ideja Mire Šemić je bila, da se v Sloveniji preizkusijo tudi kmečki turizmi, domači izdelki in oljarne, vendar niso našli skupne točke na Ministrstvu za kmetijstvo – to bo verjetno prišlo v vodnik naslednje leto.

20. novembra bodo na predstavitvi vodnika, ki bo doživel izdajo v angleškem in slovenskem jeziku nagradilu tudi najboljšega natakarja in razglasili najboljšega kuharskega mojstra, najboljšo restavracijo, mladega kuharja leta, kuharja prihodnosti in kuharja tradicije ter najboljše priljubljeno zbirališče.

Izdaja kulinaričnega vodnika Gault & Millau bo za Slovenijo pomenila tudi dodano vrednost turistom, ki prihajajo v Slovenijo in ki jih zanima naša gastronomija. Vendar v tem primeru ne gre za elitistični vodnik, ampak za takšnega, ki je namenjen tudi mlajšim in tistim, ki iščejo zelo različne kulinarične izkušnje.

Moje mnenje – končno bodo restavracije ocenjene po kriterijih, ki veljajo tudi drugje in lahko bomo dobili primerjavo s tujimi restavracijami. Poleg tega pa bo precej lažje iskanje restavracij in izkustev, ki si jih želimo doživeti.

Bravo Mira Šemić za to precej drzno potezo, predvsem pa za to, da se nekdo dejansko ukvarja s prepoznavnostjo Slovenije tudi na tem področju. V končni fazi je Slovenija proglašena za eno od evropskih gastronomskih regij v 2021.