Se sprašujete kakšna je povezava med FOMO (fear of missing out) in vašo produktivnostjo? Velika. Vsaj če upoštevamo študijo, kjer so ugotovili, da notifikacije na vaših telefonih odvrnejo vašo pozornost za več kot 23 minut preden ste “spet pri stvari”.

Sam sodim med uporabnike iPhone telefonov že od samega začetka. Vendar tudi, ko je Apple predstavil “push notifikacije” jih sam nisem vključil. Zakaj? Ker ne želim, da mi telefon vseskozi “utripa” in sporoča, kaj se dogaja na različnih družbenih platformah in ker imam jaz rad nadzor nad tem, kdaj bom pogledal telefon – večino časa imam izklopljeno tudi zvonjenje in ugasnjeno vibriranje za sporočila.

Če je človek dovolj aktiven na družbenih omrežjih, potem je teh obvestil neskončno veliko. Če vsakemu obvestilu namenim 7 sekund in dobim dnevno preko 300 obvestil, potem to pomeni, da sem namenil telefonu dnevno preko 30 minut – samo, da sem preveril obvestilo. In glede na zgoraj omenjeno študijo – sem zaradi tega vrgel cel dan stran.

Zakaj imajo ljudje vklopljene “push notifikacije”? Zaradi FOMO – strahu, da bi nekaj zamudili. Ker želijo ves čas vedeti, kaj se dogaja z njimi na njihovih družbenih profilih. Ta distrakcija je precej moteča, saj je vsak od nas verjetno že doživel trenutek, ko je bil v družbi in se pogovarjal in ko se je na telefonu sogovornika pojavila “push notifikacija” je sogovornik avtomatsko, kot zombi, prijel telefon v roko – za par trenutkov odtaval v drug svet in potem se še nekaj časa ni vrnil k samemu bistvu pogovora.

No, tudi sam sem imel v mladosti FOMO momente. Vendar so bili to analogni. Ker se je takrat dogajalo veliko, sem imel jaz strah, da zamudim kaj in tako sem v enem večeru bil tudi na treh žurih. Povsod kratek čas in v končni fazi nisem imel ničesar od večera. Verjetno je bila za to ideja, da si ne vključim “push notifikacij” precej bolj preprosta, kot se zdi. Predvsem pa se zavedam, da če sem v družbi nekoga – potem sem v družbi nekoga in ne telefona in obvestil, ki mi jih telefon prikazuje.

Čas je edina komoditeta v življenju in če vaš čas, ko ste v družbi raje namenjate telefonu kot sogovorniku, se vprašajte zakaj ste sploh v družbi tega človeka. In ne, ničesar ne boste zamudili, če ne boste v istem trenutku videli kdo je lajkal ali pa komentiral vašo fotografijo na instagramu ali facebooku. Izkoristite raje čas, ki ga imate z nekom, da ste z nekom, kot pa da ste s svojim telefonom!