Trst je naš, Gorica pa Globokarjeva* Trst je naš, Gorica pa Globokarjeva*

Ko v Trstu Italijani protestirajo proti zboru pripadnikov skrajnodesničarske stranke Casapound

Včeraj je bilo v Trstu napovedano zborovanje pripadnikov skrajnodesničarske stranke Casapound. S tem naj bi proslavili zmago v prvi svetovni vojni in osvojitev rapalske meje. Naj na tem mestu omenim, da je stranka Casapound neofašistična stranka.

Vendar se prebivalci Trsta in okolice niso dali. Dejansko so se odločili za mobilizacijo ljudskih množic proti fašizmu in rasizmu, ki je pustil krepak pečat na tem področju. In včeraj se je v Trstu zbralo več tisoč protifašistov, ki so pokazali, da jim ni vseeno za to, kar se sedaj dogaja v Italiji in da so sposobni stopiti skupaj, ko se kažejo obrisi nečesa, kar je pustilo dolgotrajne posledice tako v Italiji, kot v njeni bližini.

Po poročanju medijev se je v Trstu zbralo okoli 2000 neofašistov in preko 5000 protifašistov. Zanima me, kaj bi se zgodilo v Sloveniji, če bi prišlo do takšnega zborovanja?

V društvu TIGR so storili še korak naprej. Predsedniku Borutu Pahorju so predlagali, da opozori italijanskega državnega poglavarja o nevarnosti podžiganja sovraštva. Od slovenske diplomacije pa pričakujemo, da preko svojih predstavnikov v Bruslju, Rimu in Trstu sporoči italijanskim oblastem in vsej demokratični javnosti v Evropi , da shod novofašistov v Trstu žali čustva in tradicije odporništva, s tem pa tudi zanika vsebino celotne demokratične ureditve povojne Evrope.

No, Borut Pahor se je v svojem tipičnem slogu odzval na to in objavil na tviterju “svoj pogled” na to stvar. Namesto, da bi obsodil takšen shod in pokazal svoje stališče, ni premogel niti tega. Še enkrat je dokazal iz kakšnega testa je. In priznam, mene je sram …

  1. Pahor bi moral biti že večkrat doslej – odstavljen.
    Ni za to funkcijo – niti po osebnostni plati, niti po zrelosti kot taki, in ker ni nadarjen za vodja!

Komentarji so zaprti.