Vsake toliko časa pogledam cene nepremičnin in najemnine nepremičnin v Ljubljani. No, že naslednji trenutek mi je žal, da sem to storil, vendat tako vsaj za trenutek dobim občutek, kaj se dogaja na nepremičninskem trgu v prestolnici Slovenije.

Razumem, da je veliko povpraševanje in posledično sledi, da so cene lahko višje in višje. Po recesiji se je sicer malce opomogel gradbeni sektor in v zadnjih letih je bilo za trg izdelanih precej novih stanovanj. Vendar očitno še vedno krepko premalo, če se 40 kv. metrov velika stanovanja v Ljubljani prodajajo po cenah okoli 130.000 evrov. Preko 3.000 evrov za kvadratni meter pač ni tako malo denarja, kajne?

Na drugi strani pa so znorele tudi cene najema nepremičnin. Če so lastniki pred par meseci na različnih nepremičninskih portalih oglaševali oddajo stanovanj v velikosti 60 kv. metrov za ceno okoli 700 evrov, so te cene sedaj krepko čez 1.000 evrov. Da ne omenjam tega, da ne gre za prenovljena stanovanja, ali pa za top lokacije, kjer dobiš zraven še parkirni prostor. Gre za povsem preprosta stanovanja, saj tista, ki so malce novejša in bolj sodobno opremljena dosegajo cene tudi preko 1.200 evrov mesečno + stroški.

Ker plače v zadnjih letih niso šle tako bliskovito navzgor kot cene nepremičnin, se mi zastavlja vprašanje – kdo hudiča kupuje in kdo najema takšna stanovanja? Ali imajo Slovenci res tako veliko premoženja?

In potem sledi še eno vprašanje – kako naj si mladi kupijo stanovanje? Če nimajo premožnih staršev je to verjetno precej težko, predvsem pa je potrebno vzeti kredit za naslednjih 20 ali več let.

Glede na to, da je Slovenija stara že 25 let, bi bil mogoče sedaj čas, da se začne resno razmišljati tudi o tem – primer Dunaja, kjer so najemnine izračunane tako, da pokrijejo stroške izgradnje, vzdrževanja, izgube vrednosti nepremičnine, obenem pa imajo določen zgornji limit višine, ki ne sme preseči 20-25 % mesečnega neto prihodka najemnika (vir).

Bi bilo mogoče tudi v Sloveniji storiti kaj takšnega, ali pa so pri nas stanovanjski skladi zgolj za to, da hudičevo drago prodajajo stanovanja in si očitno nekateri z njimi krepko omastijo brke?

Ker se zadnje čase vse več govori o nepremičninskem davku, bi bilo smiselno, da bi se pripravili predlogi, ki bo vključevali ne zgolj in samo pobiranje davka, ampak tudi načine upravljanja nepremičnin, ki bi bile bolj smotrne in predvsem, ki bi omogočale tudi mladim, da pridejo do njih. Vendar je verjetno državi v resnici pomembno zgolj to, da bo pobrala več davkov, kot pa da bi se ukvarjala z uravnavanjem trga nepremičnin, kajne?

Vnesi svojo mesečno neto plačo in se zjoči!  https://danesjenovdan.si/stanovanja/