Bomo Slovenci jedli ukrajinske piščance? LDC vs MHP in prevzem Perutnine Ptuj

Perutnina Ptuj, ki je v lasti podjetja SIJ, je na prodaj. Francosko podjetje LDC je bilo med interesenti za nakup podjetja, vendar so se v zadnjem času stvari spremenile in lastniki so prekinili dogovor o pogajanjih do konca leta in zadnje čase je govora o tem, da bo Perutnino Ptuj prevzelo ukrajinsko podjetje MHP.

Danes je na novinarski konferenci član upravnega odbora LDC Philippe Gelin predstavil pomisleke, ki jih imajo in o katerih so tudi obvestili vlado. Namreč LDC opozarja na domnevno sporne prakse, ki jih podjetje uporablja – ker imajo omejen izvoz (brezcarinski izvoz v EU znaša 20.000 ton piščančjih prsi in 20.000 ton neizkoščičene perutnine letno), se poslužujejo prakse, da izvažajo polproizvode (piščančje prsi z eno perutjo) in jih nato na Nizozemskem in Slovaškem predelajo in na police pridejo označeni z “narejeno v EU”. Letna proizvodnja Perutnine Ptuj  je okoli 80.000 ton.

Zakaj pišem o piščancih, ko se prehranjujem vegansko? Verjetno ravno zato, ker imam malce drugačen pogled na vse skupaj. Ker mi kljub vsemu ni vseeno kaj ljudje okoli mene jedo in kako se prehranjujejo. In glede na količine perutnine, ki jih “proizvede” Perutnina Ptuj s svojimi kooperanti, ne gre za nezanemarljive številke.

Kako se bo odločila Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) še ni znano. Je pa podjetje MHP dobilo soglasje za prevzeme že v Avstriji, Makedoniji, Srbiji in Romuniji. Me zanima, če bo koga na vladi začel zanimati ta prevzem, glede na številne organe, ki jih imamo in bomo tudi potrošniki dobili informacije o vsem skupaj.

Po drugi strani pa se mi zdi zanimivo, da lahko podjetje počne takšne domnevne stvari v EU in se mu nič ne zgodi? Kdo ima prav v tej zgodbi?