Na Kajuhovi 35 v Ljubljani (poleg Bauhausa v BTCju) so odprli Axe throwing center – #sekiromet, kjer boste lahko “metali sekiro” v tarče. Pri nas so to poimenovali “sekiromet” in za projektom stojita ekipi Enigmariuma in skupine Orehov gaj.

V Axe throwing centru se lahko naenkrat pomeri do 100 tekmovalcev hkrati, kar pomeni, da je to odlično izhodišče za “team buildinge”, ali za različna praznovanja – rojstnih dni, fantovščin. Ali pa preprosto zgolj za porabo odvečne energije ali nakopičene jeze.

Sekiromet je varna igra in vse skupaj poteka pod skrbnim vodstvom inštruktorja (axeperta) in v kontroliranih pogojih.

V centru je 12 tarč in celotna izkušnja traja uro in pol – za kar je potrebno odšteti 24,50 evra. Za “športno udejstvovanje” ne potrebujete nobene posebne obleke, le čevlji morajo biti zaprti. Prav tako vam ni potrebno s seboj prinesti lastne sekire, ker jih imajo v centru dovolj. Seveda boste najbolj izstopali – ali pač ne, če boste v center prišli v Lumberjack opravi (rdeča karirasta srajca)…

Sam sem #sekiromet preizkusil včeraj. In me je navdušil. Prostor, ki je bil še pred časom vulkanizerska delavnica so spremenili v #sekiromet – všeč so mi rešitve z lesom, predvsem pa mi je všeč tudi metanje sekire. Ker so nam na začetku razložili, da moramo metati z obema rokama – sem to tudi poskusil. Pa mi ni uspevalo. Ko sem se odločil, da sekiro z razdalje 3,65 metra (če sem si pravilno zapomnil) mečem z eno roko, se je vse skupaj spremenilo. Veliko boljši občutek, predvsem pa sem lažje kontroliral vrtenje sekire.

Igra je adiktivna. In obstaja cel kup različnih variant igre – zbiranje največjega števila točk, ciljanje po vrsti, mevža … Glede na to, da v tem “športu” potekajo tekmovanja, bodo omogočali tudi treniranje tistim, ki jih bo to pritegnilo. In če zlomite toporišče sekire ni nič hudega. In ja, zadeva je varna, samo na začetku je res potrebno poslušati axeperta in ubogati njegova navodila.

Zabava je zagotovljena – na začetku je sicer prisoten strah, da ne bi šlo kaj narobe, vendar se zelo hitro spremeni v tekmovanje in predvsem v uživanje.

Aja, še obvezen mali slovarček sekirometa:

  • axe – sekira
  • axethrowing – sekiromet
  • axepert – inštruktor sekirometa aka sekirator
  • axe-citing: hudo usekano!
  • bull’s eye – ko se sekira zapiči v rdeč krog na sredini in vsi vpijejo “bulllaaa, bullaaa”
  • don’t be an axhole – ne bit usekan
  • lane – steza s tarčo
  • lumberjack – drvar, gozdar, v urbanem okolju pa oseba v rdeče črni kockasti srajci, bulerjih z s hipstersko bradico
  • range – ograda, kletka, zamreženo igrišče z dvema stezama

Info: