Ko grožnje s smrtjo in sovražni govor postanejo del vsakdana / Vlada RS, kdaj boste ukrepali?

Četrtek. Dan se preveša v noč. Ležim na kavču, v naročju imam računalnik in brskam po Facebooku. Dan sem preživel na Festivalu Naprej / Forward, kjer je bila med drugim tudi debata o grožnjah s smrtjo novinarjem. Facebook obvestilo me opomni, da me je nekdo taggal v svoji objavi. Kliknem in pogledam. Napišem odgovor in nadaljujem z brskanjem po objavah.

Znova Facebook obvestilo. Neznana oseba je komentirala moj odgovor. Kliknem … In zagledam komentar: Upam, da ti bojo bodoče slovenske smrtne enote metek v čelo poslale.. Iz samo enega razloga (ker si pussy parazitski židovski izdajalec).

Ok. Pomislim, da se oseba, ki je napisala komentar šali. Preventivno mu zastavim vprašanje – ali je to grožnja s smrtjo? Njegov odgovor je Zveniš ko peder, peder.

Kliknem na njegov profil. Mlad fant, v kapucarju Generacija identitete. Postavim ponovno vprašanje: še enkrat. Mi groziš s smrtjo? In njegov odgovor: Še enkrat si peder, peder

Vrag je vzel šalo. In res nimam rad, če mi nekdo grozi. Glede na to, da sem navajen takšnih in drugačnih groženj na družbenih omrežjih in da so takšne grožnje zadnje čase vse pogostejše, zapišem: vzeto na znanje, da mi groziš s smrtjo. Oprosti, ampak to ni hec in jutri posredujem tvoje grožnje za to pristojnim organom. Se vidimo na sodišču.

Dotična oseba je izbrisala svoje objave in verjetno verjame, da takšen način komunikacije in grožnja s smrtjo sodi v svobodo govora. Glede na kapucarja, ki ga ima na profilni sliki se verjetno tega uči pri svojih “vzornikih”, ki se zadnje čase vse pogosteje poslužujejo sovražnega govora, ker po njihovem je to svoboda govora.

Mogoče je sedaj pravi čas, da se odprejo debate na temo sovražnega govora in se ga obsodi in sankcionira tudi s strani Vlade RS – tako, kot so storili že v Avstriji in na Hrvaškem. Da se končno dobi precedens in da se neha opletati s svobodo govora, ki pride še kako prav določenim političnim strankam, ki sejejo strah in podpihujejo sovraštvo. In ne, ne gre se zame. Gre se za vsakega od nas – gre se za veliko več kot zgolj samo to, kar se je zgodilo meni in je postalo del našega vsakdana.

Namreč, dlje časa kot bomo čakali z ukrepi in sankcijami, vse več bo tega in vse bolj sprejemljivo bo to. V končni fazi, če ne bo Vlada RS ukrepala na tem področju in sprejela ukrepov, bo to postalo del našega vsakdana – če sem povsem iskren se to dogaja že sedaj na določenih družbenih omrežjih.

Ne, mene ni strah, da mi bo kdo poslal metek v čelo. Me je pa strah takšne retorike. Strah me je takšnih ljudi, ki sploh pomislijo na to, da če se z nekom ne strinjajo, da mu je potrebno poslati metek v čelo. In nikakor ne pristajam na to, da gre za svobodo govora. Ravno obratno. Takšne stvari se v naši družbi ne smejo dogajati. In politiki, ki sejejo strah in sovraštvo bi morali biti prvi, ki bi se zavedali tega. Tudi na družbenih omrežjih.

In resnično apeliram na Vlado RS in njene odločevalce, da storijo nekaj v tej smeri. Da se sprejmejo ukrepi, predvsem pa, da se uredi to področje. Ker toliko nestrpnosti in groženj, kot jih je prisotnih zadnje čase – v nekem trenutku to ne bodo več samo besede, ampak bo to postalo dejanje.

  1. Kaj zakrivaš nickname? Naj se vidi, kdo je, opica primitivna!!! Upam, da si ga res prijavil.

    1. sem prijavil. bom porocal. ne bi bilo prav, da objavim sliko, ker je lahko fake profil. pa ne zelim biti taksen, kot so oni ..

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja