Ali ste že kdaj dali napitnino kuharju?

Restavracija. Prijetna družba. Odlična hrana. Natakar, ki je uvideven in prijazen. Na koncu račun. Seveda pride zraven tudi napitnina. Vendar se ti v tistem trenuteku zastavi vprašanje – zakaj nisem še nikoli dal napitnine kuharju? V bistvu je on “kriv” za to, da sem jedel odlično.

Določene restavracije imajo “politiko”, da gredo napitnine v skupen fond. Druge pač ne. In kljub temu, da je bila hrana, ki jo je pripravil kuhar nekje zadaj v kuhinji odlična in je “kriva” za višjo napitnino – ali pride kdaj napitnina do kuharja? Ali pa pohvala, ki jo poveš natakarju, ko si navdušen nad “kreacijami”, ki pridejo na mizo.

V dražjih restavracijah je situacija malce drugačna, saj ponavadi sami “chefi” prinesejo hrano na mizo in razložijo krožnik in zgodbo. Takrat obstaja možnost pohvale iz prve roke. Pa vendar se je tudi v tej situacijai potrebno zavedati, da v kuhinji ni samo ena oseba, ki pripravlja vso hrano – tudi sama predpriprava je pomembna. In dobra hrana je posledica dobro uigrane ekipe v kuhinji, ki se s svojim znanjem posveti vsakemu krožniku. Celotna izkušnja pa je povezava med strežnim osebjem in ekipo v kuhinji. Je pa dejstvo, da lahko natakar naredi slabo izkušnjo boljšo, ali pa dobro izkušnjo slabo.

Zakaj pišem o tem? Zadnje čase se v Sloveniji veliko piše in govori o kuhanju in kuharjih. Če je bil ta poklic dolga leta nekako na “strani”, pa so določeni kuharski mojstri v Sloveniji postali “mainstream” zvezdniki o katerih se veliko piše. Slovenija je končno pristala na zemljevidu kulinarike in v naslednjih letih bo več in več tega. Naši domači kuharji so vse bolj prepoznavni tudi v tujini in restavracije, ki jih imajo zaposlene v svojih kuhinjah lahko zato precej dvignejo cene jedi, ki jih ti kreirajo.

Tukaj nastane problem. Ali znamo Slovenci ceniti hrano? Ali znamo v njej uživati? Če si navajen določenih specifik (naša hrana je bila ponavadi vedno “ornk zapečena”, dodatki Vegete so bile povsod, veliko pregrevanja olja in vse ostalo), potem je preskok na vrhunsko kulinariko težak. Porcije so pač manjše in marsikoga to moti, ker je navajen drugače.

Slovenijo v naslednjih letih čaka še precej izobraževanja domačih konzumentov o hrani. Tudi to, da če kuha vrhunski “chef”, da ni vedno vse zlato, ampak je lahko tudi precej povprečen izdelek, saj cena ni vedno tista, ki odloča o kvaliteti jedi.

Če se vrnem nazaj k osnovnemu vprašanju – ali ste že kdaj dali napitnino kuharju? Sam je še nisem dal nikoli. Bom pa to spremenil. Če ne drugače, mogoče tako, da plačam pijačo osebju v kuhinji, ali pa da pri napitnini specificiram komu je namenjena.

  1. Ponavadi dam napitnino kuharjem z besedami: pozdrav v kuhinjo!

Komentarji so zaprti.