Slovenske železnice omogočajo online nakup  (e-ticketing) vozovnice – enosmerne in povratne vozovnice. Nakup vozovnice bo možen tudi preko aplikacije, ki pa za uporabnike Android in iOS telefonov pride v naslednjih dneh.

Piše se leto 2018 in tudi Slovenske železnice so stopile na vlad razvoja – svojim uporabnikom so omogočile nakup vozovnice preko spleta. Na spletnem naslovu https://eshop.sz.si/ lahko opravite nakup – izberete vrsto vozovnice (enosmerna, povratna), izberete vstopno in izstopno postajo in sistem vam ponudi vozni red. Izberete izbrane ure odhoda in kliknete potrdi.

Pri plačilu online vozovnice lahko uporabite različne načine plačila: Maesto, Mastercard, Visa, Moneta in Valu (ki sedaj še ni omogočen). Ko opravite plačilo dobite potrdilo o nakupu vozovnice, na katerem je UIC-koda (železniška identifikacijska koda). Na žalost si bo treba potrdilo s kodo natisniti in le tega bo poskeniral sprevodnik na vlaku in potniku izdal potrdilo o izdaji vozovnice.

V naslednji fazi – ko bo na voljo aplikacija, pa ne bo več potrebe za tiskanje potrdila, saj bo lahko kodo sprevodnik prebral kar iz aplikacije na telefonu. Glede na to, da živimo v letu 2018 bi bilo smiselno, če bi namesto tiskanja potrdil lahko uporabili kar potrdilo na telefonu?!?