Darovanje organov in tkiv po smrti / online vpis v nacionalni register

Bi želeli darovati svoje organe in tkiva po smrti? eUprava vam omogoča, da postanete darovalec organov z online vpisom v nacionalni register opredeljenih oseb. In da ne bom samo grajal javno upravo, je tukaj na mestu pohvala!

Vsak državljan in rezident Republike Slovenije ima v času življenja pravico in možnost, da se opredeli glede darovanja svojih organov in tkiv po smrti. In darovalec je lahko vsak, ki se opredeli za to – pomembno je le, da je zdrav in da ni nosilec nobenih infekcijskih bolezni oz. da nima maligne bolezni.

Seveda ima darovalec možnost, da svojo odločitev o posmrtnem darovanju organov in tkiv prekliče. In to lahko stori prav tako online.

Če vas skrbi, da bi imeli kar vsi dostop do teh podatkov v nacionalnem registru – podatki so dostopni izključno zdravnikom, ki opravljajo koordinacijska dela na področju transplantacije. Ti so pooblaščeni, da lahko preberejo podatek o opredelitvi za darovanje po smrti. Podatek o tem, ali je nekdo darovalec ali ne, lahko transplantacijski koordinator ugotavlja šele takrat, ko ga iz centra za intenzivno terapijo obvestijo, da je pri nekom ugotovljena možganska smrt.

  • Vas zanima več o darovanju organov in tkiv po smrti – kliknite tukaj
  • Se želite vpisati v nacionalni register darovalcev? Kliknite tukaj .. Potrebujete certifikat, ali smsPASS – lahko pa to storite tudi po klasični pošti

Sam sem se odločil, da lahko dele mojega telesa uporabijo za tiste, ki jim bodo prišli prav.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja