Če ste malo starejša generacija, potem se boste spomnili časov, ko na vozilih meglenke še niso bile vgrajene serijsko. Kakšna “stoenka” je imela meglenke Saturnus, vendar so bile pokrite z črno plastiko, ki si jo odstranil takrat, ko je bila res vidljivost nična. Pa tudi kakšen “fičko” bi se našel, ki je imel zaradi teh meglenk dodatnih par konjev pod pokrovom.

Včasih so bila vozila z meglenkami opazna, saj so njihovi lastniki to sami želeli pokazati v vsakem trenutku in so se vozili naokoli s prižganimi meglenkami petek in svetek, ne glede na uro in letni čas. Meglenke so bile nekoč “kul” simbol.

V sedanjosti imajo več ali manj vsa vozila meglenke že v serijski opremi. Voznikov, ki bi se z njimi vozili celo leto ni ravno veliko – vendar obstajajo, kot tudi obstajajo takšni, ki se poleti vozijo z “dolgimi lučmi”.

Ko Ljubljano zajame megla, potem se na cestah pojavijo meglenkarji. Kljub temu, da je vidljivost večja od 50 metrov, kljub temu da se vozi v koloni, kljub temu da so vmes pasovi, kjer ni ne duha ne sluha o megli! Ljudje imajo očitno občutek, da se bodo meglenke pokvarile, če jih bodo večkrat prižgali in ugasnili. Obstaja tudi opcija, da ne najdejo gumba za izklop meglenk.

Kaj pravi Zakon o varnosti cestnega prometa (ZVCP-1) v 61. členu – Uporaba luči na vozilu:

  • (4) Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporablja zasenčene žaromete ali žaromete za meglo (meglenke) ali kombinacijo teh luči. Uporaba meglenk je dovoljena le, kadar je vidljivost manjša od 50 m. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo (npr. v koloni vozil).

Globa za vožnjo z meglenkami, ko za to ni primernih pogojev je definirana v 9. odstavku:

  • (9) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s četrtim, petim, šestim ali sedmim odstavkom tega člena.

Če vozite v koloni, ob 18. uri po obvoznici okoli Ljubljane, izklopite meglenke. Ko se vozite med pasovi megle, vmes izklopite meglenke. Prav tako izklopite meglenke, ko ni nikjer ne sledu po megli, vendar rahlo dežuje in je cesta kot ogledalo. Ta situacija je moteča za vsakega voznika. Zavedajte se, da niste samo vi na cesti ..

Meglenke že dolgo niso statusni simbol, ampak so pripomoček, ki vam pride še kako prav, ko je megla in ko ne vozite v koloni. Poskušajte upoštevati to dejstvo.