V Sloveniji morajo biti vse stvari zakomplicirane. Tudi včerajšnje županske volitve v Kopru so pokazale, da je nekaj precej narobe s sistemom in načinom štetja glasov in posledično tudi rezultati. Ne bom šel v teorije zarote, vendar ko se zgodi takšna šlamparija, se človek vpraša – zakaj se takšne stvari dogajajo takrat, ko je najbolj napeto.

Najprej sem preveril kdo je odgovoren za županske volitve. Že tukaj je precej “zmede”:

  • predsednik Državnega zbora RS razpiše redne lokalne volitve v občinske svete in volitve županov
  • Državna volilna komisija (DVK) na svoji spletni strani objavi navodila občinskim volilnim komisijam in rokovnik za izvedbo
  • Ministrstvo za javno upravo (MJU) je pristojno za sistemsko ureditev volilne zakonodaje
  • za vprašanja glede Zakona o lokalnih volitvah je pristojna Služba za lokalno samoupravo MJU
  • Ministrstvo za notranje zadev  na svoji spletni strani objavi število volilnih upravičencev v državi

Ok. Imamo pač več vpletenih v zgodbo o županskih volitvah. Naj na tem mestu dodam, da je spletno mesto https://volitve.gov.si/ na infrastrukturi Ministrstva za javno upravo. In sedaj pridemo do tega, kar se je zgodilo včeraj in kar ni presenetilo samo mene, ampak tudi precej ostalih uporabnikov tviterja.

Bitka za županski stolček v Kopru se je bila med Alešom Bržanom in Borisom Popovičem. Sam sem klikal na prej omenjeno spletno stran in čakal rezultate. Za Koper in Kranj jih zelooo dolgo ni bilo. Ko je bilo v Mariboru preštetih že skoraj 40 odstotkov glasov, so šele začeli prihajati glasovi iz Kopra. Vsak normalen človek bi se vprašal kako je to mogoče, ko pa se volišča zaprejo ob isti uri.

Rezultati so se počasi osveževali in razlika je bila par odstotkov v korist Aleša Bržana. Bolj kot se je število preštetih glasov približevalo 100 odstotkom, večje je bilo veselje v taboru Aleša Bržana in tudi Boris Popovič je na televiziji čestital Bržanu in omenil, da je razlike okoli 70 glasov v prid Aleša Bržana – ob tem se je marsikomu zastavilo vprašanje, kako on to ve?

Potem so Primorske novice na tviterju objavile zanimiv podatek, ki do takrat ni bil jasen. Namreč, da predčasno oddane glasovnice še niso prištete rezultatu, ki ga kažejo na spletni strani … #wtf – zakaj o tem postopku ni nikjer ničesar zapisanega. Zakaj ni to jasno komunicirano, da ljudje, ki na drugi strani računalnikov gledamo v rezultate ne razumemo vsega skupaj? Še enkrat – če bi bil ljubitelj teorij zarot, potem bi bila tole odlična iztočnica, da bi poiskal globji pomen vsega skupaj. Takšna šlamparija se ne bi smela zgoditi – in predčasne glasovnice bi morale biti začetno stanje, ki bi ga objavili na spletnem mestu.

Pa vendar še ni konec šlamparije, ki se je dogajala. Ob 22. uri je bil rezultat na spletni strani zanimiv: Aleš Bržan je dobil 13.116 glasov, Boris Popovič pa 11.968 glasov po preštetih 99,99 odstotkih glasovnic. Na tem mestu se mi zastavi povsem preprosto vprašanje – zakaj sploh tak sistem, če je očitno nekaj narobe z njim?!

  • število volilnih upravičencev: 42.412
  • skupaj glasovalo po imeniku: 27.920
  • število glasov po pošti: 1911 Popovič, 758 Bržan
  • skoraj 10 odstotkov ljudi je oddalo glas na predčasnih volitvah …
  • kje so bile shranjene te glasovnice predčasnega glasovanja?

Od 22. ure naprej se rezultati niso več osveževali. In namesto, da bi dobili rezultate, smo lahko samo čakali, da kdo sporoči kaj se dogaja.

Da. Prav ste prebrali. 12 glasov razlike je bilo po poročanju občinske volilne komisije v prid Bržana, vendar brez vključenih glasovnic po pošti. Na spletni strani pa je bil rezultat povsem drugačen. Glede na to, da je večina medijev šla v tisk že pred 22. uro so verjetno tudi njihovi naslovi primerni rezultatu, ki je bil takrat na voljo, kljub temu, da lahko glasovnice po pošti spremenijo ta rezultat v prid Borisa Popoviča.

Danes zjutraj so objavljeni drugačni rezultati – Aleš Bržan 50,02 odstotka VS Boris Popovič 49,98 odstotka. Kar pomeni, da je potrebno na novega župana Kopra počakati do jutri, ko pridejo tudi glasovnice po pošti.

Sedaj se mi zastavi vprašanje – koliko je bilo resnice v govoricah, da so nekateri plačevali 250 evrov za neizpolnjeno glasovnico? In zakaj se lahko takšne stvari dogajajo v Sloveniji?

Pa vendar – ne gre samo za Koper, gre tudi za Rogaško Slatino, kjer ni bilo rezultatov za občinski / mestni svet, kljub zgolj 200 volivcem

Imam občutek, da bodo te volitve odprle marsikatero polemiko in bo moralo Ministrstvo za javno upravo te stvari čim prej spremeniti, predvsem pa jasno zapisati pravila igre – ki bodo človeška in ki ne bodo vključevala možnosti manipulacij, predvsem pa bodo transparentna.

p.s.: da nepokrivanja volitev s strani RTV Slovenija niti ne omenjam …