Žan Mahnič je poslanec. Ki tvita. Ki tvita tudi kolosalne neumnosti. In včeraj je spet tvitnil nekaj, kar mi ni dalo miru. Namreč zapisal je, da je @Nova24TV na 4. mestu najbolj branih spletnih strani v SLO. Oprostite poslanec Mahnič, ampak lažete!

V Sloveniji imamo MOSS, ki meri in objavlja podatke o obiskanosti spletnih strani v Sloveniji. To so edini merodajni podatki v Sloveniji, saj za vse spletne strani, ki so vpisana merijo podatke na enak način – posledično so rezultati med seboj primerljivi.

Ko pogledam na lestvico MOSS za mesece november ugotovim, da Nova24TV sploh ni na tem spisku. In ko sem že pri tem, v Sloveniji so najbolj obiskane spletne strani:

  • 24ur.com
  • rtvslo.si
  • siol.net
  • zurnal24.si
  • slovenskenovice.si

Torej trditev, da je Nova24TV na 4. mestu najbolj branih spletnih strani v SLO, ki jo je zapisal Žan Mahnič ne drži. Pa vendar sem si vzel čas, da preverim še preko drugih spletnih servisov to njegovo trditev. Da ne obtožim človeka laži kar tako, brez dokazov.

Obstaja servis SimilarWeb, ki meri po svojih metodah obiskanost spletnih strani. Preveril sem podatke za Nova24tv – https://www.similarweb.com/website/nova24tv.si, vendar so tukaj uvrščeni šele na 88. mesto. Še en dokaz, da se je Žan Mahnič zlagal.

Seveda obstaja še kup podobnih servisov, vendar so številke povsem nemerodajne, saj ima vsak drugačno metodologijo za merjenje obiskanosti spletnih strani.

Če bi bila Nova24TV na spisku MOSS, potem bi bili ti podatki lahko med seboj merodajni – in v takšnem primeru ne bi mogel očitati poslancu, da laže. Ampak seveda oni ne sodelujejo pri tej meritvi.

p.s.: seveda obstaja možnost, da je Žan Mahnič videl zgolj številko 24 – na 4. mestu MOSSa je namreč Žurnal24 in je bil nadvse srečen in je pri tem pozabil, da gre za povsem drug medij …