Hvala, ker me ne strašiš s petardami #recinepetardam

December je čas, ko se začnejo vrteti božične pesmi. Čas, ko televizijske postaje začnejo predvajati film Sam doma. Čas, ko smo ljudje prešerno razpoloženi in ko se večeri zavlečejo v jutra v dobri družbi. Pa vendar je to tudi čas, ko se začne pokanje petard in čas, ki ga živali ne prenašajo najboljše.

Ali res ne more miniti december brez vonja po žveplu, brez “sesutih” nabiralnikov, košev za smeti, poškodovanih rok, avtomobilov in podobnega, kar je ponavadi kolateralna škoda pohoda “nadebudnežev” s pirotehničnimi izdelki?!

Ali res ne more miniti december brez prestrašenih živali, ki jim takšno pokanje povzroča velike težave in se morajo prestrašene skrivati pod posteljami in niti ne upajo iti na sprehod v mestu? Ali je res bolj pomembna sekunda poka petarde, kot pa misel na to, da lahko s tem storite nekaj slabega človeku ali pa živali?

Sam imam srečo, živim v gozdu, v tišini in miru in me stvar sploh ne “zadane”, vendar po drugih strani sprehod po mestu spravi v nekakšno stanje “prestrašenosti”, ko samo gledam okoli, kdaj mi bo kdo vrgel petardo v naročje ali pod noge. Definitivno ni prijeten občutek, sploh ob zavedanju, da se zaradi takšne neumnosti lahko izgubi roka, ali poškoduje kakšen drug del telesa.

V Sloveniji  imamo zakon, ki dovoljuje uporabo “pokalic”, oz. petard in podobnih zadev med 26.12. in 2.1.?? Zakaj? Nam je res tega treba? Sam sem za spremembo zakona. Za prepoved uporabe izdelkov, ki proizvajajo samo pok tudi v prazničnih dneh in konec!

Če so prazniki res namenjeni metanju denarja stran (kar pri pokanju petard in ostalih pokalic to dobesedno ljudje počnejo), potem naj vsaj država tako “spametuje” ljudi, da prenehajo s tem početjem. Petarde niso zastonj, razen da počijo in da pred ostalimi v družbi izpadeš “frajer”, ne prinesejo nekega učinka (lahko se samo motim).

Moj predlog je preprost. Denar, ki ga imate namen porabiti za pirotehniko raje namenite društvom za pomoč živalim. Ali pa tistim ljudem, ki nimajo ničesar.

Kaj pravi Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (ZEPI):

  • Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do 2. januarja.
  • Uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

In ki predpisuje kazni: Z globo od 400 do 1.200 eurov se za prekršek kaznuje posameznik oziroma fizična oseba, ki:

  • uporablja ognjemetne izdelke kategorije 1, katerih glavni učinek je pok na krajih, na katerih je njihova uporaba prepovedana ali jih uporablja izven dovoljenega časa (sedmi odstavek 35. člena);
  • uporablja ognjemetne izdelke v nasprotju z navodili proizvajalca oziroma ne upošteva splošnih prepovedi (osmi in deveti odstavek 35. člena).

Recimo NE pokanju petard in ostalim pirotehničnim izdelkom!